Enter your keyword

Θέλω να μάθω τα πάντα για τις Ρόμαν κουρτίνες

Θέλω να μάθω τα πάντα τις Ρόμαν κουρτίνες

Οι Ρόμαν κουρτίνες είναι δημοφιλείς επιλογή μεταξύ των ιδιοκτητών σπιτιών που έχουν αντίληψη, καθώς προσφέρουν μια κομψή, στυλάτη και προσιτή λύση για τα παράθυρα. Απλά στην κατασκευή τους και στη χρήση τους, τα ρωμαϊκά ρολά πλαισιώνουν την εσωτερική διακόσμηση του δωματίου ή του εσωτερικού σας χώρου με μια πληθώρα απλών επιλογών αλλά και με σχέδια. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία υφασμάτων για να διαλέξετε και πολλά διαθέσιμα από το Blinds Hut που είναι κατάλληλα για κομψά, ανθεκτικά και οικονομικά ρωμαϊκά ρολά. Μπορούν ακόμη και να μετρηθούν με το πάτημα ενός κουμπιού, οπότε θα είναι στο τέλειο το μέγεθος και στυλ για το σπίτι σας.

Τι είναι τα ρωμαϊκά ρολά;

Τα ρωμαϊκά ρολά είναι απλά, κομψά και σύγχρονα στόρια που κρέμονται ευθεία και επίπεδα, όταν είναι κατεβασμένα, ενώ σχηματίζουν διακριτικές πτυχές όταν σηκώνονται. Λειτουργούν χρησιμοποιώντας μια σειρά από κάθετα κορδόνια και συνήθως είναι προσαρμοσμένα στο μέγεθος από ύφασμα κουρτίνας καλής ποιότητας. Σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες σύγχρονες λύσεις, όπως τα κάθετα ρολά, τα ρωμαϊκά υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, ακόμη και αιώνες και προσφέρουν μια πρακτική και κομψή λύση ως καλύμματα παραθύρων.

Ένα ρωμαϊκό ρολό είναι ουσιαστικά ένας φάκελος κατασκευασμένος από ένα επίπεδο κομμάτι υφάσματος και μια επένδυση. Η επένδυση στερεώνεται με ασφάλεια στο ύφασμα από όλες τις πλευρές, για να δημιουργηθεί μια σφραγισμένη τσέπη ή ένας φάκελος. Αυτός ο φάκελος κρέμεται επίπεδος όταν εγκατασταθεί σε ένα παράθυρο, όταν είναι σε πλήρως εκτεταμένη (ή σε κλειστή) θέση. Στην πλήρως ανυψωμένη (ή ανοιχτή) θέση, το ύφασμα σε ένα ρωμαϊκό ρολό στέκεται σε ευδιάκριτες, τακτοποιημένες, οριζόντιες πτυχές που στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη. Αυτές οι πτυχές σχηματίζονται εισάγοντας πίρους (λεπτές ξύλινες, πλαστικές ή μεταλλικές ράβδους) σε κανάλια ή ταινίες που αναπτύσσονται κατά μήκος ή ράβονται οριζόντια, στο πίσω μέρος του ρολού σε τακτικά, υπολογισμένα διαστήματα κατά μήκος του ρολού. Στη συνέχεια, μια σειρά κορδονιών που απέχουν το ίδιο μεταξύ τους στο πλάτος του ρολού είναι ραμμένα κατακόρυφα προς τα κάτω, με ταινίες ή κανάλια και συνδέονται με ασφάλεια στην κάτω ταινία ή στο κανάλι. Το ρολό μετά προσαρμόζεται σε μια ράγα κεφαλίδας, η οποία συνήθως είναι μεταλλική ή ξύλινη. Το πάνω μέρος των κορδονιών του ρολού περνιούνται μέσω άγκιστρων ή καναλιών καλωδίων στη ράγα κεφαλίδας και οδηγείται, είτε στην αριστερή πλευρά, είτε στη δεξιά πλευρά του ρολού, όπως προτιμάται, όπου ενώνονται όλα μαζί για να δημιουργήσουν έναν μοχλό παρόμοιο με ένα σύστημα τροχαλίας.

Όταν όλα τα κορδόνια τραβηχτούν ταυτόχρονα, ο κάτω πίρος ανυψώνεται προς τα πάνω για να συναντήσει τον επόμενο πίρο, δημιουργώντας μια πτυχή στο ύφασμα και ούτω καθεξής, μέχρι το ρολό να είναι σε πλήρως ανυψωμένη (ή ανοιχτή) θέση. Οι ράβδοι και οι ταινίες (ή κανάλια) κρύβονται διακριτικά και δεν είναι ορατά από το μπροστινό μέρος του ρολού. Πρόκειται για μία απλή, τακτοποιημένη και αποτελεσματική τεχνική κατασκευής των ρωμαϊκών ρολών που καθιστά δυνατή την κατασκευή τους σε μια τόσο μεγάλη ποικιλία υφασμάτων και σχεδίων. Και εκτός από την ελκυστική, ποικιλόμορφη και φιλόξενη εμφάνισή τους, τα ρωμαϊκά ρολά είναι επίσης από τους πιο δημοφιλείς τύπους καλυμμάτων παραθύρων εδώ και πολλούς, πολλούς αιώνες.

Μπορούν οι κουρτίνες Ρομαν να κατασκευαστούν από οποιοδήποτε ύφασμα;

Όσον αφορά την επιλογή υφάσματος για τα ρωμαϊκά ρολά, η επιλογή σε υλικά είναι σχεδόν τόσο απεριόριστη, όσο η επιλογή του χρώματος και του σχεδίου. Ωστόσο υπάρχουν ένας ή δύο τύποι υφασμάτων που πρέπει να αποφύγετε εάν θέλετε το ρολό σας να λειτουργεί σωστά και να είναι ανθεκτικό.

Τα ρωμαϊκά ρολά μπορούν να κατασκευαστούν λίγο-πολύ από οποιοδήποτε ποιοτικό ύφασμα κουρτίνας για να ταιριάξει ή να κάνει αντίθεση με το σχέδιο που επιλέξατε. Ίσως να θέλετε απλώς μια πινελιά χρώματος με ένα απλό ύφασμα ή να προτιμάτε ένα εικονογραφημένο ύφασμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ύφασμα για να το συνδυάσετε με άλλα έπιπλα στο δωμάτιο ή απλά να προσθέσετε κάποιο ενδιαφέρον πολυτελές ύφασμα – όπως για παράδειγμα ζακάρ, σενίλ ή ακόμα και βελούδο;

Προτεινόμενα υφάσματα

Τα ρωμαϊκά ρολά είναι πολύ βολικά όσον αφορά την ποικιλία βάρους και πάχους των υφασμάτων. Ένα λεπτό και ελαφρύ ύφασμα από απομίμηση μεταξιού ή ταφτά, για παράδειγμα, θα δημιουργούσε ένα όμορφο και ιδιαίτερο ελαφρύ ρωμαϊκό ρολό, με λίγο όγκο από τη στοίβα των πτυχών και θα είχε μία ομοιόμορφη λάμψη, όπως έχουν αυτού του τύπου τα υφάσματα. Τα υφάσματα μεσαίου βάρους, όπως τα μάλλινα υφάσματα ή τα βαμβακερά με εκτυπώσεις ή το πολυκατώδες ύφασμα, το λινό ή μείγμα λινού, το ζακάρ και το δαμάσκο, είναι όλα ιδανικά υφάσματα για ρωμαϊκά ρολά. Όχι μόνο προσφέρουν ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, αλλά είναι και ανθεκτικά. Τα βαμβακερά υφάσματα ταιριάζουν τέλεια στα ρωμαϊκά ρολά, καθώς τα μη ελαστικά υφάσματα όπως αυτά, παρέχουν μια σταθερή βάση για την κατασκευή όμορφων, ίσων και μοναδικών άκρων και πτυχών.

Τα βαρύτερα υφάσματα όπως το σενίλ και το βελούδο, ή ακόμη και τα γνήσια μάλλινα υφάσματα, δεν εξαιρούνται από την λίστα των ρωμαϊκών ρολών, καθώς μπορούν και αυτά να χρησιμοποιηθούν με μια απλή διαδικασία τοποθέτησης και λειτουργίας σε ρωμαϊκά ρολά. Το πολυτελές σενίλ για παράδειγμα θα μπορούσε να δώσει μια πολύ πλούσια και στιβαρή εμφάνιση σε ένα ρωμαϊκό ρολό και θα μπορούσε να ταιριάξει τέλεια στο εσωτερικό ενός εξοχικού. Επίσης θα μπορούσε να προσφέρει μια πρακτική λύση για τα ακατάλληλα ή κακώς τοποθετημένα παράθυρα, προσφέροντας αποτελεσματική και πρόσθετη μόνωση. Οι πτυχές που δημιουργούνται σε ένα ρωμαϊκό ρολό από ένα βαρύτερο ύφασμα, όπως το σενίλ ή το βελούδο, δεν θα φαίνονται τόσο τακτοποιημένες και λείες, ούτε θα είναι τόσο επίπεδες, όπως τα αντίστοιχα μεσαίου βάρους βαμβακερά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Αντίθετα, θα φαίνονται μαλακά και ογκώδη, προσφέροντας μια πλούσια εμφάνιση στα ρολά, ανθεκτικότητα και δεν θα προκαλούσαν ζημιά στην αποτελεσματική χρήση και λειτουργία των ρολών.

Υφάσματα προς αποφυγή

Είναι δύσκολο να κάνεις λάθος όταν επιλέγεις κατάλληλα υφάσματα για ρωμαϊκά ρολά, αλλά για να βεβαιωθείς ότι είσαι πλήρως ενημερωμένος και δεν κάνεις λάθη που θα σου κοστίσουν, εδώ θα βρεις μερικά υφάσματα που πρέπει να αποφύγεις: τα ρωμαϊκά ρολά μπορούν να φτιαχτούν από γνήσιο μετάξι, αλλά δεν συνίσταται, καθώς το γνήσιο μετάξι επηρεάζεται αρνητικά από οποιαδήποτε έκθεση σε έντονο ηλιακό φως ή υγρασία. Και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν τα ρολά από μετάξι των παραθύρων σας να ξεθωριάσουν ή ακόμα και να σαπίσουν πολύ γρήγορα, συνεπώς αν θέλετε να έχετε κομψά ρολά στα παράθυρά σας και να μην είναι σε άθλια κατάσταση, τότε πρέπει να αποφύγετε τα ευαίσθητα υφάσματα, όπως το μετάξι που δεν είναι ανθεκτικό.

Μουσαμάς και PVC

Οι μουσαμάδες, το βινύλ και τα pvc (υφάσματα με παχιά αδιάβροχη επίστρωση ή γυαλιστερή επικάλυψη) δεν είναι σίγουρα κατάλληλα για ρωμαϊκά ρολά. Οι επικαλύψεις τους με βάση το λάδι ή το pvc τα καθιστούν δύσκαμπτα και επομένως δύσκολο να διπλωθούν σε μαλακές πτυχώσεις. Επιπλέον οι στρώσεις τους θα προκαλέσουν υπερβολική τριβή, δίνοντας στο ύφασμα μια «κολλώδη» αίσθηση που θα εμποδίζει τα ρωμαϊκά ρολά από το να λειτουργούν σωστά. Συνεπώς τα ρολά θα δέχονται μια αδικαιολόγητη πίεση κατά την λειτουργία τους.

Αφήστε μια απάντηση