Enter your keyword

Τύποι, σχήματα και μεγέθη διακοσμητικών μαξιλαριών: ιδέες για ένα άνετο εσωτερικό χώρο

Τύποι, σχήματα και μεγέθη διακοσμητικών μαξιλαριών: ιδέες για ένα άνετο εσωτερικό χώρο

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μαξιλάρια που έχουν σχεδιαστεί για να επιλέγετε την πιο άνετη στάση του σώματος όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε, στα διακοσμητικά μαξιλάρια δεν απαιτούνται παρόμοιες λειτουργικές ιδιότητες. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημαντικότητα τους στην καθημερινή ζωή. Καθώς η εξασφάλιση της άνεσης είναι απαραίτητη όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για την ψυχή!

Πλεονεκτήματα της χρήσης διακοσμητικών μαξιλαριών

Είναι γνωστό ότι ένα άτομο λαμβάνει περισσότερο από το 90% των πληροφοριών σχετικά με τον έξω κόσμο μέσω των οφθαλμών. Επομένως, για να υπάρξει μια θετική επίδραση, κύριο μέλημα είναι να ευχαριστήσουμε πρώτα τα όργανα όρασης.

Ένα από τα κύρια ερεθίσματα της καθημερινότητας για τον καθένα μας είναι η μη ικανοποιητική εμφάνιση της γύρω πραγματικότητας. Και αυτό αφορά πρώτα από όλα το εσωτερικό των σπιτιών και των διαμερισμάτων μας. Πράγματι, ακόμη και η μοντέρνα ανακαίνιση και τα νέα έπιπλα δεν είναι ικανά να ικανοποιήσουν τη φυσική ανάγκη του ατόμου για εξατομίκευση.

Για να βάλετε τις σωστές πινελιές στο εσωτερικό του σπιτιού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ιδίως, τα διακοσμητικά μαξιλάρια. Σας επιτρέπουν να επιτύχετε τρεις βασικούς στόχους:

  • συνδέουν οπτικά διάφορα διακοσμητικά στοιχεία
  • τονίζουν το επιλεγμένο στυλ
  • κάνουν το σπίτι πιο άνετο

Τα διακοσμητικά μαξιλάρια χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη διακόσμηση των παλατιών των σουλτάνων της Ανατολής. Πίστευαν ότι όσο περισσότερα από αυτά τα αξεσουάρ είναι διαθέσιμα στα δωμάτια τόσο πιο πλούσια φαίνονται, και τόσο περισσότερο πλούτο έχει ο ιδιοκτήτης.

Τα σωστά επιλεγμένα διακοσμητικά μαξιλάρια μπορούν να αποτελέσουν το κύριο στοιχείο που θα διαμορφώσει το στυλ του εσωτερικού, καθώς μπορούν να γίνουν η επαγγελματική κάρτα του και το σημείο οπτικής έλξης του. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε την επιλογή συγκεκριμένων μοντέλων με τον πιο υπεύθυνο τρόπο.

Τύποι διακοσμητικών μαξιλαριών και τα χαρακτηριστικά τους

Θα απαριθμήσουμε τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των τύπων, τα οποία πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα.

1.Πεδίο Εφαρμογής.

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά τα μαξιλάρια του καναπέ. Δεν ομορφαίνουν απλά τους καναπέδες, τις πολυθρόνες, τα κρεβάτια ή τις καρέκλες, αλλά αυξάνουν επίσης τη χρηστικότητα αυτών των επίπλων. Μπορείτε να γείρετε πάνω τους, να τα τοποθετήσετε κάτω από το κεφάλι σας ή ακόμα και κάτω από το «μαλακό σημείο», για παράδειγμα, στο κάθισμα μιας καρέκλας.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε και τα υπόλοιπα είδη διακοσμητικών μαξιλαριών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και τα μαξιλάρια δαπέδου. Μπορούν να γίνουν μια εναλλακτική λύση για να καθίσετε ή να χρησιμοποιηθούν ως υποπόδιο.

Τέλος, πρέπει να αναφερθούν τα επιτραπέζια διακοσμητικά μαξιλάρια, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως διακοσμητικά, καθώς και τα μαξιλαράκια για παιδιά που υπάρχουν σε διάφορες μορφές και σχέδια.

 

2. Μορφή και διαστάσεις.

Το κλασικό μαξιλάρι καναπέ έχει τετράγωνο σχήμα με πλευρά 45 cm.Αυτό το μοντέλο είναι κατάλληλο για σχεδόν κάθε καναπέ, κρεβάτι ή καρέκλα.Εάν ωστόσο τα έπιπλα σας δεν ανήκουν στα στάνταρ μεγέθη, υπάρχουν στην αγορά μαξιλάρια διαστάσεων από 20 x 20 έως 70 x 70 cm.Τα μικρά μοντέλα θα ταιριάζουν πιο αρμονικά πάνω σε παιδικά έπιπλα ενώ τα μεγάλα βρίσκονται συνήθως σε μεγάλα δωμάτια που περιβάλλονται από τεράστια έπιπλα.
Τα στρογγυλά και ορθογώνια μαξιλάρια βρίσκονται στη δεύτερη θέση. Η επιλογή υπέρ αυτών των μοντέλων καθορίζεται από τη μορφή των επίπλων και τα χαρακτηριστικά του εσωτερικού design. Όσον αφορά τις μη κλασικές μορφές, είναι απλώς φυσικώς αδύνατο να απαριθμηστούν. Αυτές θα μπορούσαν να είναι διάφορες καρδιές, πολύγωνα, κύλινδροι, πεταλούδες, λουλούδια, γράμματα και ούτω καθεξής.

Το διακοσμητικό μαξιλάρι σε ένα παιδικό δωμάτιο μπορεί να γίνει το αγαπημένο παιχνίδι ενός παιδιού εάν έχει τη μορφή ενός αυτοκινήτου, ενός χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων ή ενός ζώου.

3. Υλικό Υφάσματος.

Ένα διακοσμητικό μαξιλάρι αποτελείται από το κάλυμμα, το πληρωτικό υλικό και (προαιρετικά) τα στολίδια. Τα καλύμματα μπορούνε να είναι από διάφορα υφάσματα (μετάξι, βελούδο, μπροκάρ, σουέτ, τζιν), φυσικό ή τεχνητό δέρμα, καθώς και μοναδικά υλικά, για παράδειγμα, μεταλλικά υφάσματα. Η επιλογή του υφάσματος εξαρτάται από την απαιτούμενη αντοχή στη φθορά, τις επιθυμητές ιδιότητες αφής και την αισθητική προτίμηση του καθενός.

Όσο για το πληρωτικό υλικό, μπορεί να είναι από τεχνητή ύλη ή (σπανιότερα) από φυσική ύλη:

  • hollow fiber – μη εύφλεκτο υλικό από σιλικονούχες ίνες, καλής μορφής, δεν απορροφά υγρασία και δυσάρεστες οσμές
  • fayberlon – ελαστικό υλικό που “αναπνέει” και αποκαθιστά αμέσως τη φόρμα του
  • comforel – ένας μεγάλος αριθμός ελαστικών σφαιρών, που επιτρέπουν στο μαξιλάρι να παίρνει εύκολα την επιθυμητή μορφή
  • hollofan – ένα υλικό παρόμοιο με το φυσικό χνούδι που αποτελείται από συνενωμένες κοίλες ίνες, παρέχοντας έτσι καλές ιδιότητες ελατηρίου
  • sintepon – ένα από τα πιο δημοφιλή και φθηνά τεχνητά υλικά, αν και όχι πολύ ανθεκτικά
  • φυσικό χνούδι – χήνας ή πάπιας, αποτελεί υλικό πλήρωσης για ελίτ μαξιλάρια.

Ως διακοσμητικά για τα μαξιλάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν η δαντέλα, διάφορα κεντήματα, φούντες, πιέτες, τσακίσματα και βολάν. Πολύ δημοφιλή μοντέλα είναι αυτά που είναι καλυμμένα με χάντρες και στρας – είναι πραγματικά αδύνατο να πάρετε τα μάτια σας από πάνω τους.

Τα κεντημένα μαξιλάρια έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί ως προίκα. Τα κορίτσια που ήθελαν να παντρευτούν προσπαθούσαν να τα διακοσμήσουν με κάθε δυνατό τρόπο, μετατρέποντάς τα σε πραγματικά έργα τέχνης.

 

4. Σχέδιο.

Τα διακοσμητικά στοιχεία ενός μαξιλαριού μπορούν να στερεωθούν με διάφορους τρόπους, πράγμα που επηρεάζει τη δύναμη και την εμφάνιση τους:

  • τα τυπικά μαξιλάρια – έχουν συνήθως ένα κλασικό τετράγωνο κάλυμμα με πληρωτικό υλικό
  • τμηματικά μοντέλα – εδώ, οι άνω και κάτω επιφάνειες είναι ραμμένες μαζί με την προσθήκη ενός πλευρικού “νεύρου”, που παρέχει όγκο στο μαξιλάρι
  • ανατολής  – αυτά τα μαξιλάρια έχουν πλούσια μορφή με διπλωμένες ή αναδιπλωμένες απέναντι πτυχώσεις
  • καπιτονέ μαξιλάρια – μαξιλαροθήκες με διακοσμητικές ραφές, που βοηθούν το κάλυμμα να διατηρεί καλύτερα το σχήμα και να εμποδίζει την πτύχωση του υφάσματος
  • μαξιλάρια ρολό – είναι σύνθετες κατασκευές που χρησιμοποιούνται ως προσκέφαλα ή υποβραχιόνια.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση των διακοσμητικών μαξιλαριών

Ας προσδιορίσουμε αρχικά το στυλ! Ένα διακοσμητικό μαξιλάρι θα πρέπει να ταιριάζει με το γενικότερο ύφος του χώρου:

  • κλασικό: τα γεωμετρικά σωστά σχήματα είναι ευπρόσδεκτα, πιθανά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι οι ταπετσαρίες, το βελούδο και το δέρμα
  • ανατολίτικα μοτίβα: προτείνονται φωτεινά χρώματα και πλούσια υλικά, απαιτούνται διάφορες διακοσμήσεις (χρυσές φούντες, περίμετρο κέντημα κ.λπ.)
  • hi-tech: καλύμματα χωρίς υπερβολές από αυστηρά υλικά (φυσικό δέρμα) ή απομιμήσεις δερμάτων ζώων
  • country: τζιν καλύμματα, λινάτσα ή οποιοδήποτε άλλο τραχύ ύφασμα, σε τυποποιημένα σχήματα
  • μινιμαλιστικά: μονόχρωμα μαξιλάρια χωρίς στολίδια
  • glamour: ευπρόσδεκτο είναι οτιδήποτε εξωτικό και κομψό – φυσικά καλύμματα γούνας, μαξιλάρια με τη μορφή καρδιών, βολάν, φιόγκοι, στρας, κλπ.

Κάντε συνδυασμούς! Είναι επιθυμητό τα καλύμματα των διακοσμητικών μαξιλαριών να ταιριάζουν στα ήδη υπάρχοντα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα – τις κουρτίνες για τα παράθυρα, τα τραπεζομάντιλα, τα χαλιά.

Θυμηθείτε τους κανόνες συνδυασμού χρωμάτων. Για να είναι ένας συνδυασμός πετυχημένος, πρέπει τα χρώματα του να ανήκουν στην ίδια φασματική περιοχή, για παράδειγμα, κίτρινο-πορτοκαλί-κόκκινο. Επίσης, μπορείτε να εφαρμόσετε την αρχή των αντιθέσεων: σε έναν καναπέ με ουδέτερο κάλυμμα μπορείτε να βάλετε φωτεινά μαξιλάρια, τα οποία θα παίξουν το ρόλο των χρωματικών τόνων.

Όσο για τη μορφή, θα πρέπει να επιλεγεί σύμφωνα με τα υπάρχοντα εσωτερικά στοιχεία του χώρου: χαλάκια, φωτιστικά, χαλιά ή κουρτίνες. Αν επικρατούν οι γωνίες, αγοράζουμε τετράγωνα και ορθογώνια μαξιλάρια, αν κυριαρχούν οι γραμμές – επιλέγουμε στρογγυλά μαξιλάρια.

Αφήστε μια απάντηση