Enter your keyword

Κουρτίνες για το δωμάτιο του κοριτσιού – ένας οδηγός που περιλαμβάνει 30 συμβουλές

Κουρτίνες για το δωμάτιο του κοριτσιού – ένας οδηγός που περιλαμβάνει 30 συμβουλές

Στο προηγούμενο θέμα γράψαμε για το πως μπορούμε να διαμορφώσουμε τις κουρτίνες στο παιδικό δωμάτιο του αγοριού, και τώρα είναι καιρός να μιλήσουμε για το πως να επιλέξουμε κουρτίνες για το παιδικό δωμάτιο του κοριτσιού.

Ποιά είναι ωστόσο η διαφορά; Ίσως το γεγονός ότι τα γούστα των κοριτσιών είναι πολύ πιο απαιτητικά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρότερα υπόψη οι αποχρώσεις κατά την επιλογή των κουρτινών.

Για να βοηθήσουμε τους γονείς, συντάξαμε μια συλλογή φωτογραφιών και έναν οδηγό 5 βημάτων σχετικά με την επιλογή του:

  1. χρώματος 
  2. υλικού
  3. στυλ
  4. σχεδιασμού των τελικών προϊόντων
  5. υφασμάτων για το ράψιμο των κουρτινών

Βήμα 1. Επιλέξτε το χρώμα

Κατά την επιλογή του χρώματος των κουρτινών για το παιδικό δωμάτιο του κοριτσιού, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές:

Εάν το δωμάτιο είναι σκοτεινό, και τα παράθυρα του βλέπουν βόρεια, δυτικά ή ανατολικά, τότε θα πρέπει να επιλέξετε κουρτίνες ζεστών αποχρώσεων, για παράδειγμα, κίτρινο, ροζ, κοραλί, πορτοκαλί, μπεζ.

Εάν τα παράθυρα του υπνοδωματίου βλέπουν νότια, θα πρέπει να επιλέξετε κουρτίνες κρύων αποχρώσεων: μωβ, μπλε, τιρκουάζ, ασημί ή μπλε. Παραδείγματα κουρτινών με ζεστά και κρύα χρώματα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω σλάιντ φωτογραφιών:

Κοραλλιογενείς-κουρτίνες-στα εσωτερικά-νηπιαγωγεία-δωμάτια-κορίτσια
Μπλε κουρτίνες-στα εσωτερικά-βρεφικά-δωμάτια-κορίτσια
Κίτρινες κουρτίνες-στα εσωτερικά-νηπιαγωγεία-κορίτσια
Μπεζ κουρτίνες-στο εσωτερικό-νηπιαγωγείο-δωμάτια-κορίτσια
Lilac-κουρτίνες-στα εσωτερικά-νηπιαγωγεία-κορίτσια1

Τα πιο ευέλικτα χρώματα κουρτινών για το παιδικό δωμάτιο του κοριτσιού είναι λευκό και μπεζ.
Τα ουδέτερα αυτά υφάσματα είναι κατάλληλα για το υπνοδωμάτιο κοριτσιού οποιασδήποτε ηλικίας, μπορούν να υιοθετήσουν οποιοδήποτε στυλ, αλλά είναι και σε θέση να εξισορροπήσουν μια ποικιλόμορφη και κομψή ατμόσφαιρα.

Σας προτείνουμε ειδικότερα να επιλέξετε αυτές τις αποχρώσεις,εάν διακοσμείτε το εσωτερικό του δωματίου σκεπτόμενοι και το μέλλον. Αφού οι ουδέτερες κουρτίνες θα ταιριάξουν και στο εφηβικό και φοιτητικό δωμάτιο.

Κουρτίνες-σε-δωμάτιο-νεογέννητα-κορίτσια (2)
Κουρτίνες-σε-δωμάτιο-νεογέννητα-κορίτσια (1)
Κουρτίνες-σε-δωμάτιο-νεογέννητα-κορίτσια (3)

Σε ένα μικρό δωμάτιο, οι κουρτίνες πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμες, ώστε να μην απορροφούν το φως της ημέρας και να μη μειώνουν οπτικά το χώρο.

Οι κουρτίνες σχεδόν πάντα εκτελούν τη λειτουργία του συνδέσμου όλων των λεπτομερειών της διακόσμησης. Επομένως, είναι ευκολότερο και πιο σωστό να τις επιλέξετε με βάση:

  • τις ταπετσαρίες
  • τα σχέδια των επίπλων 
  • τα υπόλοιπα υφάσματα της διακόσμησης

Αλλά αν προς το παρόν σκέφτεστε μόνο τον σχεδιασμό του παιδικού δωματίου, τότε μην χάσετε την ευκαιρία να το δημιουργήσετε, αποφεύγοντας το χρώμα και το μοτίβο των κουρτινών.

Παραδόξως, η επιλογή του χρώματος για τους τοίχους, τα μαξιλάρια, τα χαλιά και τα άλλα ντεκόρ είναι πολύ πιο εύκολη όταν γνωρίζουμε τι είδους κουρτίνες θα κρεμάσουμε στο παράθυρο.
Οι κουρτίνες για τα δωμάτια μικρότερων παιδιών, από 0 έως 3 ετών, είναι προτιμότερο να είναι σε παστέλ χρώματα, τα οποία θα προωθήσουν έναν καλό ύπνο.

Βήμα 2. Επιλέξτε σχέδιο

Εάν το δωμάτιο είναι μικρό, τότε το σχέδιο της κουρτίνας πρέπει να είναι μικρό και διακριτικό. Τα μεγάλα και πολύχρωμα σχέδια θα το κάνουν να δείχνει ακόμη πιο μικρό.

 Καλό είναι λοιπόν, το σχέδιο της κουρτίνας να ταιριάζει με το μοτίβο της ταπετσαρίας και των υπόλοιπων υφασμάτων, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Ριγέ κουρτίνες-στο εσωτερικό-κρεβατοκάμαρα-παιδικο (2)
Ριγέ κουρτίνες-στο εσωτερικό-κρεβατοκάμαρα-παιδικο (1)
Ριγέ κουρτίνες-στο εσωτερικό-κρεβατοκάμαρα-παιδικο (3)

Στα μικρά κορίτσια, 0 έως 12 ετών, θα αρέσουν χαριτωμένες και χαρούμενες εικόνες, οι οποίες θα είναι ευχάριστες στο να τις βλέπουν πριν τον ύπνο ή το πρωί όταν ξυπνάνε.
Μπορεί να είναι: μικρά ζώα και ανθρωπάκια, πριγκίπισσες και νεράιδες, λουλούδια και καρδιές, αστέρια ή σύννεφα, καραμέλες ή φιόγκοι.

Κουρτίνες-στα εσωτερικά-νηπιαγωγεία-κορίτσια (1)
Κουρτίνες-στα εσωτερικά-νηπιαγωγεία-κορίτσια (3)
Κουρτίνες-στα εσωτερικά-νηπιαγωγεία-κορίτσια (2)

Τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία πιθανόν να επιλέξουν υφάσματα με floral σχέδια, μοτίβα τύπου damask , καθώς και εικόνες από γυναικεία αξεσουάρ, καλλυντικά, παππούτσια κλπ.

Βήμα 3. Επιλέξτε το υλικό

Όταν επιλέγετε κουρτίνες για το παιδικό δωμάτιο του κοριτσιού, εκτός από το σχεδιασμό, θα πρέπει να λάβετε υπόψη και το υλικό από το οποίο ράβονται.
Το ύφασμα θα πρέπει:

  1. να σκιάζει την κρεβατοκάμαρα (στο βαθμό που χρειάζεται), 
  2. να πλένεται εύκολα
  3. να μην καίγεται από τον ήλιο
  4. να μην προσελκύει σκόνη
  5. να απορροφά τον θόρυβο από το δρόμο 
  6. να εμποδίζει τα ρεύματα (επιθυμητό)

Η καλύτερη επιλογή για την τιμή, την πρακτικότητα και την ομορφιά είναι τα ανάμικτα υφάσματα, για παράδειγμα βαμβακοσατεν, καραβόπανα, καθώς και συνθετικές ίνες όπως βισκόζη ή μοντάλ.

Παιδικό σχέδιο-κουρτίνα-για-κορίτσια (3)
Παιδικό σχέδιο-κουρτίνα-για-κορίτσια (2)
Παιδικό σχέδιο-κουρτίνα-για-κορίτσια (1)

Εάν προτεραιότητα σας είναι η καλή εμφάνιση, τότε επιλέξτε φυσικά υφάσματα, όπως: λινό, βαμβάκι, μετάξι κλπ. Αυτά τα ευγενή υλικά θα σας βοηθήσουν να αναδείξετε το καλό γούστο της νεαρής κυρίας.
Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι συχνά είναι δύσκολο να φροντίσετε αυτά τα υφάσματα , αφού μπορούν να καούν στον ήλιο και να συρρικνωθούν μετά από πλύσιμο κατά 10 με 20 cm. 

Σκεφτείτε αυτήν τους την ιδιότητα όταν θα υπολογίζετε το μήκος και το πλάτος του προϊόντος.

Αν σκοπεύετε να ράψετε τις κουρτίνες με τα χέρια σας, τότε το βαμβάκι ή το polycotton είναι ότι καλύτερο για αυτό το σκοπό.

Κουρτίνες-στα εσωτερικά-δωμάτια-εφηβικά κορίτσια
Κουρτίνες-στο-εσωτερικό-δωμάτιο-δύο έφηβες κορίτσια

Βήμα 4. Καθορίστε το μήκος και το σχήμα των κουρτινών

Τώρα πρέπει να αποφασίσετε το μήκος και το στυλ που θα έχουν οι κουρτίνες σας. Οι πιο πρακτικές κουρτίνες είναι οι κοντές, για παράδειγμα, ρομαν ή κουρτίνες-τύπου καφέ.

  • Οι πλούσιες κουρτίνες και τα βολάν είναι πάντα στη φύση της γυναίκας, όταν ωστόσο επιλέγετε παιδικές κουρτίνες, καλό θα ήταν να διαλέγετε κάτι πιο απλό ώστε να μη μαζεύεται σκόνη στις πτυχές και να μη σας δυσκολεύει το πλύσιμο. 
  • Οι συνθέσεις από διάφορα υφάσματα και lambrequin είναι μια όμορφη, αλλά όχι η πιο πρακτική λύση. 
  • Οι απλοί συνδυασμοί από την άλλη, όπως ρομαν κουρτίνες + απλές κουρτίνες ή τούλι, δεν είναι δύσκολες στη φροντίδα και ταυτόχρονα δείχνουν πολύ χαριτωμένες. 

Δίνονται παρακάτω παραδείγματα φωτογραφιών από διακοσμήσεις παραθύρων όπου χρησιμοποιήθηκαν δύο ειδών κουρτίνες.

Ο συνδυασμός ρολών και ρομαν κουρτινών
Συνδυασμός δύο τύπων κουρτινών (1)
Συνδυασμός δύο τύπων κουρτινών (2)

Όταν επιλέγετε κουρτίνες για την παιδική κρεβατοκάμαρα κοριτσιού πολύ μικρής ηλικίας, καλό θα ήταν να αποφεύγετε το μακρύ μήκος.
Είναι γνωστό ότι τα παιδιά αγαπούν το τράβηγμα υφασμάτων, κατά την περίοδο εκείνη που μαθαίνουν να περπατούν.
Τα πιο συνηθισμένα στυλ είναι – οι κλασικές κουρτίνες μέχρι το πάτωμα ή λίγο πιο χαμηλά από το περβάζι, καθώς και οι ρομαν κουρτίνες.

Βήμα 5. Επιλέξτε το γείσο, τις συνδέσεις και τα αξεσουάρ

Απορρίψτε τις επικίνδυνες βαριές ή ογκώδεις ράβδους με αιχμηρές άκρες. Όλες οι κουρτίνες με μηχανισμό ανύψωσης – όπως, τα ρολά, οι περσίδες ή οι ρομαν – πρέπει να ελέγχονται στο κατάστημα για την “αντοχή” τους. 

Προσπαθήστε να ανοιγοκλείσετε την κουρτίνα 15-20 φορές, τραβώντας γρήγορα το σύρμα. Εάν ο μηχανισμός επιβιώσει από μια τέτοια δοκιμή, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργίας.

  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα δαχτυλίδια, τους κρίκους, τους σιδηροδρομους και τα ροδάκια – πρέπει να γλιστράνε κατά μήκος της κουρτίνας όσο πιο ομαλά γίνεται, ώστε ο ιδιοκτήτης του δωματίου να μπορεί εύκολα να χειριστεί τις κουρτίνες. 
  • Μη ξεχνάτε τις δέστρες, τα κλιπς και τους φιόγκους. 
  • Μπορείτε να αλλάζετε αυτά τα αξεσουάρ σύμφωνα με την διάθεση σας, αλλά ακόμη και να δημιουργήσετε δικά σας αξεσουάρ διακόσμησης της κουρτίνας.
Υπνοδωμάτιο-κουρτίνες-στο-εσωτερικό-νηπιαγωγείο
Μεταξωτες κουρτίνες-στο-εσωτερικό-νηπιαγωγείο
Κουρτίνες-σε-πουα (2)
Κουρτίνες-σε-πουα (1)

Δείτε περισσότερα για παιδικές κουρτίνες

11 Συμβουλές για την επιλογή κουρτινών στο παιδικό δωμάτιο ενός αγοριού.
Τρόποι για να στερεώσετε τις κουρτίνες.

Αφήστε μια απάντηση