Enter your keyword

Τί είναι η Οργάντζα; Από τον μεταξένιο δρόμο στη σκηνή, το υπνοδωμάτιό σας και τη μεγάλη σας μέρα

Τί είναι η Οργάντζα; Από τον μεταξένιο δρόμο στη σκηνή, το υπνοδωμάτιό σας και τη μεγάλη σας μέρα

Χρησιμοποιούμε αυτό το καθαρό και κομψό ύφασμα για ρούχα και διακόσμηση εσωτερικών χώρων, που μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε τί ακριβώς είναι η οργάντζα; Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το ντελικάτο ύφασμα ώστε να μπορέσουμε να σας δώσουμε τα βασικά του στοιχεία και να απαντήσουμε την ερώτηση.

Τί είναι η οργάντζα και από που προήλθε;

Αυτό το υλικό προέρχεται από το Τουρκεστάν, είναι επίσης γνωστό ως οργανζίνη, και είναι πολύ διάφανο. Ένα λεπτό, σκέτο υφασμένο ύφασμα, που παραδοσιακά φτιάχνεται από μετάξι. Το Τουρκεστάν, σήμερα, περιλαμβάνει το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουιγουριστάν, το Ουζμπεκιστάν και μέρη του βόρειου Αφγανιστάν – γνωστό επίσης ως Αφγανιστάν Τουρκεστάν.

Φτιάχνουμε επίσης μοντέρνες οργάντζες από συνθετικές ίνες, που περιλαμβάνουν τον πολυεστέρα ή το νάιλον. Οι κύριοι παραγωγοί είναι η Κίνα, το Τουρκμενιστάν, η Ινδία, το Πακιστάν, η Ινδονησία και το Μπαγκλαντές. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτού του υφάσματος, και από μετάξι και από πολυεστέρα, είναι η Κίνα. Πολλοί μύλοι κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτσέ και στο Τσετσιάνγκ της Κίνας παράγουν μεταξένιες οργάντζες. Μία οργάντζα από ελαφρώς πιο τραχύ μετάξι υφαίνεται στη Μπανγκαλόρ της Ινδίας. Στη Γαλλία και την Ιταλία, υφαίνονται μεταξένιες οργάντζες υψηλής ποιότητας.

Πώς τη φτιάχνουμε;

Η οργάντζα φτιάχνεται με νήματα συνεχών ινών, που παράγονται με πολλούς τρόπους ανάλογα τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Οι μεταξένιες οργάντζες είναι συχνά πιο ακριβές, λόγω της διαδικασίας που είναι εντελώς οργανική και πολύ λεπτή. Μόλις παραχθούν, πλέκουμε τις ίνες. Πρέπει να χρησιμοποιούμε νήματα υψηλής συστροφής, ώστε να μπορούμε να πλέξουμε τις ίνες σε αντίθετες κατευθύνσεις. Αυτή η πλέξη σημαίνει ότι οι ίνες θα προσδεθούν φυσικά η μία με την άλλη όταν τις ενώνουμε.

Αφού πλέξουμε, χτενίζουμε και φροντίζουμε τα νήματα. Το οξύ που χρησιμοποιούμε για να φροντίσουμε τα νήματα τα κάνει πιο σκληρά. Αυτά τα σκληρά πλεγμένα νήματα στροβιλίζονται στο ύφασμα και υφαίνονται με απλή ύφανση. Για να θεωρηθεί ένα ύφασμα οργάντζα, πρέπει να υπάρχουν πολλά πράγματα που να είναι προσεκτικά ενσωματωμένα στην ύφανση. Αυτά περιλαμβάνουν τη σκληρότητα της ραφής, την εμφάνιση και τη ζάρα.

Για τί τη χρησιμοποιούμε;

Χρησιμοποιούμε την οργάντζα κυρίως σε νυφικά, λόγω της ντελικάτης και κομψής εμφάνισής της. Επίσης, χρησιμοποιείται συχνά για επίσημα ενδύματα, ειδικά για λεπτομέρειες όπως βολάν και πολύπλοκες διπλώσεις.

Χρησιμοποιούμε, επίσης, την οργάντζα για τη δημιουργία κοστουμιών για παραστάσεις. Ειδικά για μεσοφόρια και ειδικά ρούχα χορού, όπως οι φούστες τούτου για παράδειγμα.

Την χρησιμοποιούμε και για διάφορες εφαρμογές στο σπίτι. Φωτιστικά, κουρτίνες, κομμάτια για διακόσμηση, ειδικά στην κρεβατοκάμαρα.

Οι εφαρμογές διακόσμησης επεκτείνονται κι άλλο στο γαμήλιο χώρο, στα διακοσμητικά στέγαστρα που χρησιμοποιούνται πάνω από το διάδρομο.

Η τελευταία κοινή χρήση της οργάντζας είναι στις τσάντες. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αυτό, αλλά δεν εννοούμε τσάντες χειρός. Οι τσάντες οργάντζας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προστατέψουν φυτά, ή για διακόσμηση, ειδικά όταν ενσωματώνουμε γυαλιστερό νήμα (συνήθως τα Χριστούγεννα), και για τσάντες με ενθύμια στους γάμους.

Πλεονεκτήματα της Οργάντζας

  • Δυνατή με ανθεκτικότητα στη μεταχείριση
  • Εύκολη στη διαχείριση και τη δομή
  • Αναπνέει και είναι ελαφριά
  • Διάφανη και κομψή
  • Εύκολη στο ράψιμο

Μειονεκτήματα της Οργάντζας

  • Πολύ ευαίσθητο ύφασμα
  • Ο ιδρώτας μπορεί να την χαλάσει
  • Συχνά πλένεται μόνο στο χέρι
  • Πρέπει να την απλώσετε ίσια για να τη στεγνώσετε
  • Τρίβεται εύκολα αν σιδερωθεί

Αφήστε μια απάντηση