Enter your keyword

Τι είναι το Ζακάρ?

Αν έχετε θελήσει ποτέ να ψωνίσετε υφάσματα, κατά πάσα πιθανότητα έχετε δει ένα ζακάρ ύφασμα χωρίς να το καταλάβετε. Στο ύφασμα ζακάρ, το μοτίβο και τα χρώματα είναι ενσωματωμένα στην πλέξη αντί να είναι εκτυπωμένα ή βαμένα πάνω στην επιφάνεια του υφάσματος. Ο όρος “ζακάρ” δείχνει τον τρόπο που είναι πλεγμένο το μοτίβο, όχι το ίδιο το μοτίβο. Παρόλο που αυτά τα πολύπλοκα υφάσματα φαίνεται να είναι κοινά σήμερα, δεν ήταν πάντα έτσι. Ανακαλύψτε την ιστορία πίσω από αυτά τα υφάσματα, πώς καασκευάζονται και γιατί να τα έχετε στο μυαλό σας για το επόμενο project ραπτικής σας.

Από τον Αργαλειό και Μετά

Για να κατανοήσετε καλύτερα τα υφάσματα ζακάρ, ας δούμε πρώτα τη διαδικασία με την οποία δημιουργούνται όλα τα υφασμένα υφάσματα. Αν κοιτάξετε ένα υφασμένο ύφασμα πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσετε γραμμές σταυρωτών νημάτων και κλωστών. Οι διαμήκεις κλωστές κατευθύνονται κατά μήκος του υφάσματος και ονομάζονται “στημόνι” και οι πλάγιες κλωστές κατευθύνονται κατά πλάτος του υφάσματος και ονομάζονται “υφάδι” ή “γέμισμα” με λαϊκούς όρους. Ο αργαλειός είναι μία συσκευή που υφαίνει αποτελεσματικά αυτές τις κλωστές ώστε να δημιουργήσει ένα ύφασμα. Ο αργαλειός κρατάει σταθερά τα στημόνια ενώ τα υφάδια υφαίνονται μέσα σε αυτά. Στον κόσμο των υφασμάτων, υπάρχουν μερικές εφευρέσεις που είχαν σπουδαιότερη επιρροή στην παραγωγή από τον αργαλειό, και ο αργαλειός ζακάρ δεν αποτελεί την εξαίρεση.

Η Ιστορία του Ζακάρ

Πριν από εκατοντάδες χρόνια, υφάσματα με πολύπλοκα μοτίβα, που ονομάζονται μπροκάρ, ήταν δύσκολο να κατασκευαστούν. Μόνο τα πλουσιότερα μέλη της κοινωνίας μπορούσαν να έχουν τέτοια πολυτέλεια, συνήθως στη μορφή ρούχων ή ταπετσαριών. Αυτά τα υφάσματα ήταν σύμβολα κύρους και πλούτου, αλλά μπορούσαν να υφανθούν μόνο στο χέρι – μία κουραστική και χρονοβόρα διαδικασία. Αυτοί στους οποίους ανέθεταν να δημιουργήσουν αυτά τα υφάσματα, συχνά εκτελούσαν κοπιαστική δουλειά. Ένας από αυτούς τους εργάτες ήταν ο Joseph-Maria Jacquard.
Ο Jacquard ήθελε να δημιουργήσει μία συσκευή που να είναι πιο αποτελεσματική, να απαιτεί λιγότερη δουλειά και να δημιουργεί καλλιτεχνικά σχέδια στο ύφασμα. Το αποτέλεσμα ήταν ο αργαλειός Jacquard, που ονομάζεται επίσης μηχανισμός Jacquard, εξάρτημα Jacquard ή σύστημα Jacquard. Παίρνοντας παράδειγμα από τις διάτρητες κάρτες που χρησιμοποιούνταν στα μηχανικά πιάνα τότε, η συσκευή βελτιώθηκε και μπορούσε να διαβάσει μεγάλες σειρές διάτρητων ξύλινων καρτών και να πλέξει ήδη σχεδιασμένα μοτίβα στο ύφασμα. Αυτή η μορφή “ανάγνωσης κώδικα” προσαρμόστηκε και χρησιμοποιήθηκε αργότερα στους υπολογιστές, αλλά αφού άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα υφάσματα με μοτίβα.

Γιατί Έχει Σημασία

Με απλά λόγια, το ζακάρ είναι ενα ειδικά υφασμένο ύφασμα που δημιουργείται με τη χρήση ενός Jacquard αργαλειού και διάφορων υλικών όπως βαμβάκι, πολυεστέρα, μετάξι και ακρυλικό. Μερικά από αυτά τα υφάσματα περιλαμβάνουν ακόμα και ανάγλυφο μοτίβο, όπως το Matelasse ή το μπροκάρ. Παρέχουν μεγάλη ποικιλία μοτίβων – από φλοράλ και δαμασκηνό μέχρι πουά και καρό, σίγουρα θα βρείτε ένα ζακάρ μοτίβο στα γούστα σας. Επειδή το ύφασμα ζακάρ είναι υφασμένο μέσα στο ύφασμα, κάθε νήμα μπορεί να είναι βαμένο με διάλυμα, κάτι που το κάνει πιο ανθεκτικό στο ξεθώριασμα από το τοπικά βαμένο νήμα.
Αντιθέτως, τα μοτίβα που είναι τυπωμένα ή εκτυπωμένα στην επιφάνεια του υφάσματος είναι επιρρεπή στο ξεθώριασμα, το τέντωμα του μοτίβου ή τη γενική φθορά λόγω της διάβρωσης και του ξεχειλώματος από παρατεταμένη χρήση. Όταν ψωνίζετε υφάσματα, μπορείτε συχνά να βρείτε στην περιγραφή του προϊόντος ενδείξεις για το αν το μοτίβο είναι τυπωμένο, παρόλο που δεν κατηγοριοποιείται αποκλειστικά ως κάτι τέτοιο κάθε ζακάρ. Αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, ένα μοτίβο ζακάρ είναι μέρος της ίδιας της ύφανσης του υφάσματος, έτσι δεν θα αλλάξει παρά την καθημερινή φθορά – θα είναι εκεί για να μείνει! Μερικά ζακάρ είναι και αναστρέψιμα κάνοντάς τα πιο πολυχρηστικά από άλλα τυπωμένα μοτίβα.

Το Ζακάρ

Σήμερα

Σήμερα με τη σύγχρονη τεχνολογία, τα υφάσματα ζακάρ έχουν γίνει πιο πολύπλοκα και πιο εύκολα διαθέσιμα από ποτέ. Όταν ψωνίζετε στην ιστοσελίδα μας, θα παρατηρήσετε ότι προσφέρουμε μία πληθώρα από υφάσματα ζακάρ, συμπεριλαμβανομένης μια ευρείας ποικιλίας υφασμάτων ταπετσαρίας. Αυτά τα υφάσματα ταπετσαρίας υψηλής ποιότητας είναι δημοφιλή για τα πανέμορφα ζακάρ μοτίβα τους που είναι υφασμένα από επαναστατικό ακρυλικό βαμμένο με διάλυμα. Αδιάβροχα, ανθεκτικά στους λεκέδες, τη μούχλα, τη βρώση και το ξεθώριασμα, αυτά τα υφάσματα είναι κατασκευασμένα για να δείχνουν όμορφα μέσα και έξω παρά την καθημερινή φθορά.

Τελικές Σκέψεις

Τράβηξαν την προσοχή σας τα ζακάρ; Είστε τυχεροί! Προσφέρουμε εκατοντάδες δείγματα αυτών των υφασμάτων. Παραγγείλτε εύκολα όσα θα θέλατε να συγκρίνετε με τα υπάρχοντα σχέδια και χρώματα του σπιτιού σας, της αυλής σας του εσωτερικού του σκάφους σας και άλλα. Είμαστε βέβαιοι πως θα τα λατρέψετε.
Ποια ζακάρ έχετε χρησιμοποιήσει στα project ραπτικής σας; Πείτε μας στα σχόλια – θα θέλαμε να δούμε τις φωτογραφίες σας!

Φίλτρο προϊόντων Εμφάνιση 1 - 8 από 26 αποτελέσματα
Τιμή
Σχέδιο:
Τύπος:
Χρώμα:
Διαφάνεια:
Φάρδος (cm):
Σύνθεση: