Enter your keyword

Κουρτίνες: Τα μυστικά των χρωμάτων

Κουρτίνες: Τα μυστικά των χρωμάτων

Κουρτίνες – ένα από τα βασικά στοιχεία του ντιζάιν εσωτερικού χώρου. Χωρίς την διακόσμηση των παραθύρων το ντιζάιν φαίνεται ημιτελές, η παρουσία όμως των κουρτινών στα παράθυρα δίνει στο δωμάτιο μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα άνεσης και ζεστασιάς.
Η διαδικασία της διακόσμησης των παραθύρων έχει πολλές παγίδες και για να της αποφύγουμε πρέπει να γνωρίζουμε μερικούς κανόνες σχεδιασμού, οι οποίοι θα βοηθήσουν τις κουρτίνες όχι μόνο να ενσωματωθούν αρμονικά στο εσωτερικό του δωματίου, αλλά και να εκτελέσουν την κύρια λειτουργία τους – την διακόσμηση. Οι κουρτίνες είναι το συνδετικό στοιχείο μεταξύ του ταβανιού και του δαπέδου και είναι σε θέση να “ψηλώσουν” και να “χαμηλώσουν” το ταβάνι. Κάνοντας σωστή επιλογή στις κουρτίνες τονίζουμε την διακόσμηση, δίνοντας τις τελευταίες αλλά και τις πολύ απαραίτητες πινελιές.
Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να επιλέξουμε ένα συνδυασμό χρωμάτων. Φαίνεται υπέροχο, όταν όλα τα κλωστοϋφαντουργικά της διακόσμησης είναι ενός χρώματος, προσφέροντας μια μοναδική σύνθεση από αποχρώσεις και υφές. Το χρώμα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο δωμάτιο εναρμονίζεται ή έρχεται σε αντίθεση με το επικρατές χρώμα της γενικής διακόσμησης. Ψυχρά χρώματα θα ταιριάξουν τέλεια σε ένα δωμάτιο, το οποίο είναι εκτεθειμένο σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία και θα το “κάνουν” πιο δροσερό στη ζέστη του καλοκαιριού. Ζεστά χρώματα από την άλλη – θα γεμίζουν με ζεστασιά και φως ένα δωμάτιο στη βόρεια πλευρά.
Μεγάλα παράθυρα γεμίζουν το δωμάτιο με φως και αέρα. Συχνά “πακέτο” με τα μεγάλα παράθυρα πάνε και τα ψηλά ταβάνια. Σε ένα τέτοιο δωμάτιο θα ταιριάξουν κουρτίνες με μεγάλα σχέδια στο ύφασμα. Εάν είναι απαραίτητο, οι κουρτίνες με ελαφρώς πιο σκούρα απόχρωση θα “χαμηλώσουν” ένα πολύ υψηλό ταβάνι.
Να “ψηλώσουν” ένα ταβάνι και να “γεμίσουν” το δωμάτιο με αέρα θα βοηθήσουν κουρτίνες με ρίγες. Ένα μεγάλο παράθυρο σε ένα δωμάτιο με βαρύ και χαμηλό ταβάνι μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια κουρτίνα μαζί με το τείχος, κάτι που θα φέρει στην διακόσμηση την ελλιπή ελαφρότητα, θα εκτρέψει την προσοχή από το ταβάνι και θα το ψηλώσει οπτικά.
Σε ένα ευρύχωρο δωμάτιο μπορούμε να επιλέξουμε κουρτίνες φωτεινών αποχρώσεων και σε ένα μικρό καλύτερα να επιλέξουμε μαλακές ή παστέλ αποχρώσεις και όσο το δυνατόν πιο απλό σχέδιο, αλλιώς οι κουρτίνες μπορούν να κουράσουν τα μάτια. Επίσης, μην ξεχνάτε πως, κατά την επιλογή χρώματος πρέπει να καθοδηγείστε από τις δικές σας προτιμήσεις και τα συναισθήματά σας, αφού κατά την δημιουργία του χώρου γύρω σας δεν πρέπει να παραμελήσετε την αρμονία με τον εσωτερικό σας κόσμο. Αφήστε την ζωή να παίξει με καινούργια χρώματα!

Αφήστε μια απάντηση