Enter your keyword

Φυσικά είδη υφασμάτων και τα πλεονεκτήματα τους

Τα υφάσματα κατασκευάζονται από διάφορες πρώτες ύλες οι οποίες είναι διαθέσιμες από την φύση ή παράγονται τεχνητά ή είναι συνδυασμός και των δύο. Μπορούν να ταξινομηθούν με βάση την προέλευση των ινών και των διεργασιών ή την τελική τους χρήση. Σημαντικά είδη υφασμάτων χρησιμοποιούνται για την ένδυση, τον οικιακό εξοπλισμό και για βιομηχανική χρήση.
Παρακάτω θα περιγράψουμε τους βασικούς φυσικούς τύπους των υφασμάτων καθώς και τα χαρακτηριστικά τους.

Λινό:

Ένα από τα παλαιότερα υφάσματα στον κόσμο, η πρώτη αναφορά στην ιστορία του λινού ήταν 4.000 χρόνια πριν. Είναι ένα εντελώς φυσικό προϊόν ίσως το πιο φιλικό προς το περιβάλλον ύφασμα από όλα. Είναι κατασκευασμένο από το φυτό λινάρι και είναι δύο έως τρεις φορές πιο ισχυρό από το μετάξι ή το βαμβάκι.
Το φυσικό υπόλευκο χρώμα του ανέχεται καλά τις βαφές και διατηρεί το χρώμα του χωρίς να ξεθωριάζει. Οι φυσικές ίνες του λιναριού κάνουν το υφαντό ελαφρώς ανώμαλο με ένα λείο φινίρισμα. Όταν πλένεται για πρώτη φορά το λινό συρρικνώνεται, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες φυσικές ίνες.
Το λινό είναι πολύ υγροσκοπικό μπορεί να απορροφήσει έως και 20% του βάρους του, τότε διογκώνεται και απελευθερώνει την υγρασία στον εξωτερικό αέρα. Ενώ εξακολουθεί να έχει την αίσθηση του στεγνού στην αφή. Τα λευκά είδη από λινό είναι γνωστά για την εντυπωσιακή τους αντοχή και την μεγάλη διάρκεια ζωής τους.
Το κύτταρο λιναριού είναι ιδιαίτερα συμβατό με το ανθρώπινο κύτταρο παράγοντας έτσι ευεργετικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε μύκητες και βακτήρια, αυτό έχει βρεθεί να είναι και ως ένας αποτελεσματικός φραγμός σε ορισμένες ασθένειες όπως είναι οι αλλεργίες. Το λινό διαθέτει υψηλή διαπερατότητα αέρα και τις ιδιότητες της θερμικής αγωγιμότητας. Η θερμική αγωγιμότητα των σεντονιών είναι πέντε φορές υψηλότερο από εκείνη του μαλλιού και 19 φορές υψηλότερη από του μεταξιού, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την ηλιακή ακτινοβολία. Είναι βιοδιασπώμενο και ανακυκλώσιμο.

Βαμβάκι:

Παρόλο που ανακαλύφθηκε αργότερα από ό, τι άλλες ίνες έχει κερδίσει μια ανώτερη θέση και έχει προκαλέσει τεράστια ανάπτυξη στην βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας. Επίσης είναι και αυτό ένα εντελώς φυσικό προϊόν.
Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής: Τα βαμβακερά υφάσματα παρουσιάζουν καλή αντοχή και χρησιμότητα, είναι χημικά σταθερό υλικό, που παραμένει άθικτο, ακόμη και κάτω από συνεχή έκθεση σε οξέα και αλκάλια. Έχει υψηλή ικανότητα απορρόφησης νερού, σε υγρή ατμόσφαιρα το βαμβακερό ύφασμα μπορεί να απορροφήσει 27% του νερού χωρίς να δίνει την αίσθηση της υγρασίας. Επίσης είναι υποαλλεργικό σαν ύφασμα και ευχάριστο στην αφή. Έχει πολύ χαμηλό βαθμό ελαστικότητας, πλένεται εύκολα και σιδερώνεται ακόμη και σε υψηλή θερμοκρασία.

Μετάξι:

Το πιο γνωστό είδος του μεταξιού λαμβάνεται από τα κουκούλια των προνυμφών της μουριάς μεταξοσκώληκα που εκτρέφονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας (σηροτροφία) .
Το μετάξι παράγεται και από διάφορα άλλα έντομα, αλλά γενικά μόνο το μετάξι της κάμπιας από πεταλούδα έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Το μετάξι είναι το πιο πολυτελές ύφασμα, το πιο άνετο ύφασμα, και η απορροφητικότητα είναι ίση με το μαλλί, είναι το καλύτερο ύφασμα για κουρτίνα και αυτό γιατί προσδίδει μεγαλύτερη λάμψη στο χρώμα. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που καθιστούν το ύφασμα ως το πιο δημοφιλές. Το ύφασμα είναι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα.
Το Μετάξι είναι το ισχυρότερο φυσικό ύφασμα στον κόσμο. Γνωστό για την απαλότητα του, λάμψη του και την πολυτελή εμφάνιση του, το μεταξωτό ύφασμα είναι από τα υψηλότερης ποιότητας υφάσματα. Το μετάξι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του 2640 π.Χ. στην Κίνα. Σήμερα υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες από μετάξι που διατίθενται στην αγορά, όπως σιφόν, οργάντζα, κ.λπ. Το μεταξωτό ύφασμα χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή πολυτελών και ακριβών φορεμάτων και ένδυσης οικιακού εξοπλισμού.

Μαλλί:

Ισχυρό και πολύ ανθεκτικό ύφασμα παρέχει ζεστασιά και ελκυστική εμφάνιση. Είναι το ύφασμα που κρατά ξηρό και ζεστό το περιβάλλον.
Το μάλλινο ύφασμα δεν τσαλακώνεται εύκολα και είναι ανθεκτικό σε φθορά από βρωμιά. Είναι ένα ύφασμα το οποίο εάν εκτεθεί σε φλόγα δεν καίγεται απλά σιγοκαίει, είναι εξοπλισμένο με διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως ζεστασιά, αντίσταση στη φθορά και στο τσάκισμα. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε κουβέρτες και χαλιά, και σήμερα σχεδόν σε κάθε ντουλάπα υπάρχει ρούχο φτιαγμένο από μάλλινο ύφασμα.
Προσθέτοντας ένα κλασικό πολυτελές και ευχάριστο στυλ τα χαλιά από μαλλί ξεχωρίζουν με την εξαιρετική απαλότητα και ασύγκριτη αίσθηση στο άγγιγμα. Καθαρίζονται εύκολα και έχουν εξαιρετικά μακριά διάρκεια ζωής, είναι αδιάβροχα και κατάλληλα για ανθρώπους με αλλεργική προδιάθεση.

 

Αφήστε μια απάντηση