Enter your keyword

Τρόποι για να στερεώσετε τις κουρτίνες

Τρόποι για να στερεώσετε τις κουρτίνες

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΤΙΝΩΝ;

Ο τρόπος που θα στερεώσετε τις κουρτίνες στο γείσο θα καθορίσει το σχήμα και τη θέση των πτυχών, και άρα σχηματίζει ουσιαστικά το σχέδιο της κουρτίνας. Οι σύνδεσμοι που χρησιμοποιούνται για τη στερέωση της κουρτίνας μπορεί να μην φαίνονται οπτικά, αλλά είναι αυτοί που θα καθορίσουν το πως θα πέφτει το ύφασμα της κουρτίνας.

ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΜΕ ΤΑΙΝΙΑ (ΤΡΕΣΣΑ)

Η στερέωση των κουρτινών με ταινια (τρεσσα)  σας επιτρέπει να δημιουργείτε μικρές κατακόρυφες πτυχώσεις σε όλο το πλάτος του υφάσματος, δίνοντας έτσι την απαραίτητη κίνηση και όγκο στο σχέδιο. Η ταινια (τρεσσα) της κουρτίνας ράβεται στο πάνω μέρος του υφάσματος της κουρτίνας και στη συνέχεια σφίγγεται για να δημιουργηθεί το σχέδιο. Οι κουρτίνες αυτές συνδυάζονται καλά με ανοιχτά γείσα και lambrequin.

Πλεονεκτήματα

  • ευελιξία: κατάλληλο για κουρτίνες όλων των ειδών
  • μεγάλη διάρκεια ζωής.

Μειονεκτήματα

Η στερέωση σε ταινια (τρέσσα)  προυποθέτει τη δαπάνη ύλης. Για να δημιουργήσετε πλούσιες κουρτίνες θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ύφασμα ενάμιση ή και δύο φορές μεγαλύτερου μήκους από την επιφάνεια που πρόκειται να καλύψει.

ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΜΕ ΔΕΣΙΜΟ (ΚΟΡΔΟΝΙ)

Το ύφασμα στερεώνεται στο γείσο με τη βοήθεια κορδέλων ή κορδονιών που είναι δεμένα με κόμπο ή φιόγκο. Όσο πιο βαριές είναι οι κουρτίνες, τόσο πιο παχιές και πλατιές πρέπει να είναι και οι κορδέλες ή τα κορδόνια. Τέτοιου είδους στερέωση είναι κατάλληλη για ελαφριά υφάσματα, οι πιο πυκνές κουρτίνες μπορούν να στερεωθούν σε στυλιζαρισμένα σχοινιά ή νήματα που είναι δεμένα με κόμπο.

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Θέλετε να προσθέσετε ρομαντισμό στην ατμόσφαιρα και να ανακουφίσετε οπτικά το χώρο; Κρεμάστε κουρτίνες στερεωμένες με φιόγκους. Αυτή η μέθοδος στερέωσης βρίσκεται συχνότερα στις κουζίνες, στα γυναικεία υπνοδωμάτια και στα παιδικά δωμάτια των κοριτσιών. Η στερέωση με κορδόνια από την άλλη πλευρά, δίνει στον χώρο μια πιο αρρενωπή αίσθηση και πινελιές θάλασσας και φύσης.

ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΡΙΚΟΥΣ

Κρίκοι – δακτύλιοι, από μέταλλο ή πλαστικό, τοποθετημένοι στις οπές του υφάσματος. Μέσω αυτών στερεώνονται οι κουρτίνες στο γείσο. Με αποτέλεσμα να σχηματίζουν οι κουρτίνες ομοιόμορφες οριζόντιες πτυχώσεις. Οι κρίκοι υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη: οι μικρότεροι είναι σχεδόν αόρατοι μπροστά στην επιφάνεια του υφάσματος, ενώ οι μεγαλύτεροι χρησιμεύουν και ως διακοσμητικό στοιχείο.

Πλεονεκτήματα

  • ισχυρή στερέωση των κουρτινών
  • άνεση στη χρήση
  • χαμηλή φθορά υφάσματος

Μειονεκτήματα

  • υψηλό κόστος
  • θόρυβος κατά την κίνηση της κουρτίνας
  • κατασκευαστικοί περιορισμοί.

Τέτοιου είδους στερέωση είναι ιδανική για υφάσματα μεσαίας και υψηλής πυκνότητας, αλλά δεν είναι κατάλληλη για ελαφριά τούλια, ρωμαϊκές κουρτίνες (ρομάν) και ρολοκουρτίνες.

ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΜΕ ΤΙΡΑΝΤΕΣ

Η στερέωση με διακοσμητικες τιραντες σας επιτρέπει να στερεώσετε σταθερά τις κουρτίνες σε οποιαδήποτε μπάρα (κουρτινόξυλο). Οι τιραντες μπορούν να στερεωθούν στο πάνω άκρο του υφάσματος, πάνω σε κουμπιά η σκέτα. Το πλάτος της τιραντας εξαρτάται από το ύφος του εσωτερικού χώρου. Ο αριθμός των τιραντων – από το βάρος του υφάσματος.

Πλεονεκτήματα

  • τελειωμένο άνω άκρο, που δεν απαιτεί λαμπρέκι
  • εύκολη στερέωση
  • ευελιξία: οι κουρτίνες αυτές είναι κατάλληλες για οποιοδήποτε δωμάτιο – από το παιδικό δωμάτιο μέχρι και το σαλόνι.

ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ SLOT TOP

Σε αυτού του είδος τις κουρτίνες, γίνεται ραφή ενός “τούνελ” από οπές στο πάνω μέρος του υφάσματος, από όπου στη συνέχεια περνάει το κουρτινόξυλο. Έτσι στερεώονται συνήθως οι κουρτίνες τύπου καφέ, οι κουρτίνες για κόγχες, σοφίτες, καθώς και κουρτίνες πάνελ.

Πλεονεκτήματα

Θα σας γλιτώσει από τους δυσάρεστους ήχους που συνοδεύουν την κίνηση των κουρτινών κατά μήκος του γείσου. Μετακινώντας τις κουρτίνες, θα ακούσετε μόνο το θρόισμα του υφάσματος!

Μειονεκτήματα

Η κινητικότητα της κουρτίνας είναι περιορισμένη.

Δείτε περισσότερα για κουρτίνες

Πως να κάνετε το χώρο σας οπτικά μεγαλύτερο με τη βοήθεια των κουρτινών;
Σε ποια περίπτωση ο χώρος σας δεν χρειάζεται κουρτίνες

Αφήστε μια απάντηση