Enter your keyword

Τι Χρώμα Κουρτίνες Ταιριάζουν με…;

Τι Χρώμα Κουρτίνες Ταιριάζουν με…;

Εάν θέλετε να φρεσκάρετε την όψη ενός δωματίου αλλάζοντας τις κουρτίνες, αλλά δεν ξέρετε πώς να ταιριάξετε τα καλύμματα των παραθύρων με τους τοίχους, το δάπεδο και τα έπιπλα, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Όσον αφορά το χρώμα, οι κορυφαίοι designers αγνοούν τα παραδοσιακά χρώματα και αντί αυτών χρησιμοποιούν έντονα χρώματα από συγκεκριμένες παλέτες. Η χρήση αποχρώσεων από οικογένειες χρωμάτων είναι το κλειδί για τον απόλυτο συνδυασμό. Η υφή και το μοτίβο μπορούν να δώσουν έμφαση ή να κάνουν πιο απαλά τα χρώματα σε μια παλέτα. Το χρώμα μπορεί να κάνει μικρούς χώρους να δείχνουν ευρύτεροι, να δημιουργήσει ένα θεματικό μοτίβο εντός ενός χώρου ή να κάνει μεγάλους χώρους να δείχνουν μικρότεροι. Αν θέλετε να ταιριάξετε νέες κουρτίνες με άλλα στοιχεία, όπως χαλιά ή τοίχους, ακολουθούν μερικές συμβουλές και οδηγίες.

Αναπαράξτε τη Φύση

Κοιτάζοντας τον έξω κόσμο, θα παρατηρήσουμε σκούρες και φωτεινές διαβαθμίσεις φωτός από τη γη στον ουρανό. Η γη είναι σκούρα, συχνά παρουσιάζει αποχρώσεις του γκρι, του καφέ και της τερακότας. Ο χώρος μεταξύ της γης και του ουρανού είναι γεμάτος χρώμα, παρουσιάζει ποικίλες αποχρώσεις του πράσινου στα δέντρα, έντονα χρωματισμένα λουλούδια και αποχρώσεις στα δομημένα τοπία. Ο ουρανός είναι φωτεινότερος και πιο απαλά φωτισμένος. Πολλοί διακοσμητές χρησιμοποιούν αυτήν τη διαβάθμιση από το σκούρο στο φωτεινό για να ταιριάξουν τα χρώματα σε ένα δωμάτιο.

Εάν τα δάπεδα σας είναι σκούρα, χρησιμοποιήστε ελαφρύτερες αποχρώσεις στο κατακόρυφο επίπεδο από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Τα καλύμματα των παραθύρων μπορούν να είναι είτε φωτεινά είτε σκούρα, σύμφωνα με την αίσθηση που θέλετε να δημιουργήσετε. Για έναν ευάερο και φωτεινότερο χώρο, χρησιμοποιήστε ελαφρύτερα χρώματα και ελαφριά υφάσματα. Για να τονίσετε τις πιο σκούρες αποχρώσεις, δοκιμάστε βαρύτερα υφάσματα που διαχέουν ή εμποδίζουν το φως.

Τα κλασικά χρώματα προέρχονται επίσης από τη φύση. Οι χρυσοκίτρινες αποχρώσεις του ήλιου συνδυάζονται καλά με αποχρώσεις του πράσινου που θυμίζουν τα δέντρα ή με το τυρκουάζ της θάλασσας και του νερού. Γκρι και καφέ αποχρώσεις θυμίζουν τα βράχια και την άμμο. Εάν ο χώρος σας παρουσιάζει κυρίως γήινες αποχρώσεις, χρησιμοποιήστε κουρτίνες για να προσθέσετε λίγο χρώμα. Οι κουρτίνες με χρώμα κόκκινο κερασιού ή ώχρα μπορούν να ζωντανέψουν το δωμάτιο χωρίς να δημιουργήσουν καμία χρωματική υπερβολή. Απλώς βεβαιωθείτε ότι θα επιλέξετε ένα χρώμα που θα μπορείτε να απολαύσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χρησιμοποιήστε Κλασικούς Συνδυασμούς Χρωμάτων

Ορισμένοι συνδυασμοί χρωμάτων δεν παύουν ποτέ να είναι εκτός μόδας. Ίσως ο πιο κλασικός συνδυασμός είναι το μαύρο με το άσπρο. Το μαύρο γεννά ένα αίσθημα τυπικότητας και αξιοπρέπειας. Το λευκό δίνει μια αίσθηση φωτεινότητας και αγνότητας. Εάν έχετε λευκούς τοίχους, επιλέξτε μια απαλή απόχρωση του μαύρου για τα παράθυρα. Οι σκούρες κουρτίνες σε αντίθεση στους φωτεινούς τοίχους δημιουργούν ένα σημείο εστίασης στο παράθυρο. Μια απαλή απόχρωση μαύρου αντισταθμίζει τον πυκνό κορεσμό του καθαρού μαύρου. Ένα layering προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα για τους δύο αυτούς κόσμους. Χρησιμοποιήστε σκούρο χρώμα για διάθεση, θερμομόνωση ή για να κρατήσετε το φως μακριά. Οι λευκές αποχρώσεις προσφέρουν ιδιωτικότητα καθώς και φωτεινότητα όταν οι σκοτεινές κουρτίνες είναι ανοιχτές.

Πολλοί σχεδιαστές συνδυάζουν αποχρώσεις του πορτοκαλί με αποχρώσεις του μπλε. Οι αποχρώσεις navy με tangerine ή sky blue με persimmon είναι κοινά παραδείγματα. Παίξτε με αυτά τα χρώματα με αποχρώσεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Η υφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τονιστεί μια απόχρωση. Ένα μοτίβο μπορεί να συνδυάσει πολλά χρώματα που περιλαμβάνονται στην παλέτα του δωματίου.

Το μπλε και το λευκό είναι ένας λατρεμένος συνδυασμός. Οι πολλές διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε, όπως το cobalt blue, το navy, το τυρκουαζ και το robin’s egg, δημιουργούν όλες μια εξαιρετική αντίθεση με το λευκό. Τα μοτίβα ορίζουν ένα θέμα. Τα Gingham και τα καρό θυμίζουν την εξοχή, ενώ οι γεωμετρικές εκτυπώσεις συμπληρώνουν ένα μοντέρνο ή μινιμαλιστικό θέμα. Τα παζλ ή τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα μεγάλου μεγέθους προσφέρουν ένα παιχνιδιάρικο αίσθημα στο παράθυρο. Οι κουρτίνες χωρίς σχέδια το μαλακώνουν. Τα μοτίβα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για να αναδείξουν το κυρίαρχο χρώμα του δωματίου, αλλά και για να επαναλάβουν όλες τις αποχρώσεις του.

Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε κλασικούς συνδυασμούς χρωμάτων είναι να επιλέξετε δύο κυρίαρχα χρώματα από το δωμάτιο και να επεκτείνετε την παλέτα προσθέτοντας χρώματα από την ίδια οικογένεια. Αρκετοί σχεδιαστές προτείνουν τη χρήση κλίμακας 60-30-10 για την ισορροπία του χρώματος. Εάν έχετε ένα κυρίαρχο χρώμα στο δωμάτιο, οι κουρτίνες μπορούν να εξισορροπήσουν την αναλογία αυτή. Για παράδειγμα, σε ένα δωμάτιο όπου κυριαρχεί το navy blue και το δευτερεύον χρώμα είναι ένα βαθύ κόκκινο, οι κουρτίνες μπορούν να συνδυαστούν έτσι ώστε να δώσουν έμφαση στα χρώματα, χωρίς να κατακλύσουν χρωματικά το σχέδιο. Τα μαξιλάρια, τα χαλιά καθώς και άλλα αξεσουάρ μπορούν και αυτά να χρησιμοποιηθούν, για να δώσετε μια επιπλέον πινελιά στο χρώμα και το μοτίβο.

Χρησιμοποιήστε Μοτίβο και Υφή

Εάν τείνετε προς ένα μονόχρωμο διακοσμητικό σχέδιο, το μοτίβο και η υφή θα ζωντανέψουν τον χώρο σας. Καλύμματα παραθύρων, χαλιά και μαξιλάρια μπορούν να αλλάξουν την αίσθηση ενός δωματίου. Η ανάμιξη και το ταίριασμα διαφόρων τύπων μοτίβων, μεγεθών μοτίβων και χρωμάτων μπορούν να ζωντανέψουν ένα δωμάτιο. Η υφή μπορεί επίσης να λειτουργήσει σαν προσθήκη στο ντεκόρ.

Μην φοβάστε να συνδυάσετε μοτίβα. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι βασικοί κανόνες όσο αφορά τον σωστό συνδυασμό των μοτίβων. Μπορείτε να εφαρμόσετε την αναλογία χρώματος 60-30-10 ακόμη και για το μοτίβο και την υφή. Επιλέξτε τρία διαφορετικά σχέδια, όπως chevrons, polka dots και florals. Η μεταβολή του μεγέθους των δύο μοτίβων τα κάνει να ξεχωρίζουν και δημιουργεί ενδιαφέρον. Εάν χρησιμοποιείτε ένα μοτίβο floral για τις κουρτίνες, δοκιμάστε το ίδιο μοτίβο και στα μαξιλάρια σας. Δημιουργήστε μια αντίθεση στο floral με ένα μικρό γεωμετρικό σχέδιο και μια λωρίδα. Το κλειδί είναι ο συνδυασμός των χρωμάτων και των αποχρώσεων. Χρησιμοποιήστε ένα χρώμα ως θέμα και χρησιμοποιήστε σχετικά χρώματα για να δημιουργήσετε αντίθεση και ενδιαφέρον. Ισορροπήστε τα μοτίβα με στερεά, έτσι ώστε το μάτι να μην κατακλύζεται από υπερβολικό χρώμα.

Μερικά ενδιαφέροντα μοτίβα είναι τα ikat, plaids, toile, florals, chevrons και paisleys. Το καθένα από αυτά δημιουργεί μια ξεχωριστή αίσθηση. Τα Florals δημιουργούν μια ρομαντική ατμόσφαιρα. Τα Paisleys μπορούν να δώσουν μια μποέμ εμφάνιση ή να προσθέσουν τυπικότητα σε ένα δωμάτιο. Τα Chevrons γεμίζουν τον χώρο με ενέργεια. Λειτουργούν καλά σε ηλιόλουστα δωμάτια, παραθαλάσσιες κατοικίες και μπάνια. Τα toile είναι κομψά και επίσημα. Συνδυάστε ένα μοτίβο toile με ένα μοτίβο με αντίθεση, όχι ένα floral.

Ta Damasks και jacquards χρησιμοποιούν στοιχεία τόσο υφής όσο και σχεδιασμού για να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή αίσθηση Το Damask είναι κομψό και επίσημο, παραδοσιακά κατασκευασμένο από μαλλί, μετάξι ή λινό. Η λεπτότητα του σχεδιασμού δημιουργείται από την τεχνική ύφανσης, η οποία χρησιμοποιεί τα νήματα στο στημόνι και το υφάδι για να δημιουργήσει αντίθεση όσον αφορά το χρώμα, τη λάμψη και την υφή. Το Damask έχει ένα ανυψωμένο μοτίβο που φαίνεται αντίστροφα από την αντίθετη πλευρά. Το Damask διατηρείται καλά, απωθεί το νερό και έχει διαχρονική εμφάνιση. Τα jacquards είναι παρόμοια μοτίβα, αλλά η υφή τους είναι επίπεδη αντί για ανυψωμένη. Και τα δύο λειτουργούν εξαιρετικά στις κουρτίνες και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στα μαξιλάρια για ένα επαναλαμβανόμενο θέμα χρώματος, υφής και σχεδίου.

Συμβουλευτείτε έναν Τροχό των Χρωμάτων

Οι διακοσμητές και οι σχεδιαστές βασίζονται στον τροχό των χρωμάτων για να βρουν συμβατά χρώματα και να δουν πώς αυτά σχετίζονται μεταξύ τους. Ο τροχός περιλαμβάνει αποχρώσεις γύρω από έναν κύκλο, προβάλλοντας τη σχέση των πρωτογενών, δευτερογενών και τριτογενών χρωμάτων μεταξύ τους. Τα τρία βασικά χρώματα είναι το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο. Τα τρία δευτερεύοντα χρώματα είναι το πράσινο, το μοβ και το πορτοκαλί. Τα τριτογενή χρώματα είναι αποχρώσεις αυτών και μπορούν να βρεθούν στον τροχό: κόκκινο-πορτοκαλί, κίτρινο-πορτοκαλί, κίτρινο-πράσινο, μπλε-πράσινο, μπλε-μοβ και κόκκινο-μοβ. Τα χρώματα που βρίσκονται αντιδιαμετρικά είναι συμπληρωματικά χρώματα. Το μπλε βρίσκεται απέναντι από το πορτοκαλί, αυτός είναι ο λόγος που οι διακοσμητές συνδυάζουν αυτά τα δύο χρώματα. Το κίτρινο βρίσκεται απέναντι από το μοβ και το κόκκινο απέναντι από το πράσινο.

Τα παρακείμενα χρώματα ονομάζονται ανάλογα χρώματα. Αυτά τα χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μεταβάλουν τον τόνο ή να δημιουργήσουν μια έμφαση. Εάν το κόκκινο είναι ένα κυρίαρχο χρώμα, μπορεί να μαλακώσει χρησιμοποιώντας μια κόκκινο-πορτοκαλί ή κόκκινο-μοβ απόχρωση. Μπορείτε να δείτε πώς τα χρώματα μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση και πώς αυτά αντανακλούν το φως. Ο συνδυασμός αντίθετων χρωμάτων μπορεί να δημιουργήσει μια ζωντανή όψη. Το άνοιγμα ενός χρώματος με λευκό ή η δημιουργία βάθους με την χρήση μαύρου μπορούν επίσης να αλλάξουν την όψη. Παρόλο που δεν βρίσκονται στον τροχό των χρωμάτων, ουδέτερα χρώματα, όπως το απαλό καφέ, το λευκό, το γκρι και το μαύρο, χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν μια όψη ή ως χρώματα αντίθεσης. Το μοτίβο και το χρώμα των κουρτινών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσουν, να ενισχύσουν ή να κυριαρχήσουν τον χρωματικό συνδυασμό ενός δωματίου, πάντα με βάση την επιστήμη του τροχού των χρωμάτων.

Χρησιμοποιήστε Αντίθεση Θερμού και Ψυχρού

Καθώς επιλέγετε τα χρώματα για τις κουρτίνες και τα αξεσουάρ σας, σκεφτείτε πώς τα χρώματα επηρεάζουν τα συναισθήματα και την άνεση. Τα χρώματα προκαλούν αισθήματα ζεστασιάς και δροσιάς. Τα ψυχρά χρώματα περιλαμβάνουν το μπλε, το πράσινο και το μοβ, καθώς και τις αποχρώσεις τους. Τα ψυχρά χρώματα συσχετίζονται με το νερό, τον ουρανό και το γρασίδι. Είναι χαλαρωτικά, καταπραϋντικά και επικαλούνται την διάνοια. Τα θερμά χρώματα περιλαμβάνουν το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο, καθώς και τις αποχρώσεις τους. Τα θερμά χρώματα υποδηλώνουν θερμότητα, τη φωτιά και την ηλιοφάνεια. Είναι διεγερτικά και επικαλούνται τα συναισθήματα. Κοιτάζοντας τον τροχό των χρωμάτων, βλέπουμε ότι τα θερμά και τα ψυχρά χρώματα βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του τροχού. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε χρώμα απορροφά και αντανακλά το φως διαφορετικά. Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν το φως περισσότερο από ότι τα σκούρα χρώματα.

Το άσπρο και το μαύρο επίσης προκαλούν αισθήματα ζεστασιάς και δροσιάς. Το λευκό είναι ψυχρά και το μαύρο είναι θερμό. Τα ουδέτερα δεν έχουν πολύ πιτσαζ από μόνα τους, παρόλο που συγκεκριμένες αποχρώσεις μπορεί να έχουν θερμές ή δροσερές νότες. Ωστόσο, όταν συνδυάζονται με χρώμα, προσθέτουν κομψότητα και ενθουσιασμό ή μειώνουν την ένταση.

Δημιουργώντας μια αντίθεση με θερμά και ψυχρά χρώματα, μπορείτε να παίξετε με τη διάθεση και να δημιουργήσετε μια αίσθηση άνεσης. Εάν ζείτε σε μια περιοχή με θερμό κλίμα, επιλέξτε ψυχρά χρώματα στα παράθυρα των καθιστικών και των υπνοδωματίων. Εάν ζείτε σε μια περιοχή με δροσερό κλίμα, τα θερμά χρώματα στα παράθυρα θα συμβάλουν στην αίσθηση της ζεστασιάς στους εσωτερικούς χώρους.

Ο συνδυασμός του χρώματος των κουρτινών ανάλογα με τον σκοπό του δωματίου συμβάλλει στην ατμόσφαιρα. Βαθιά, θερμά χρώματα όπως το μπορντό (burgundy) λειτουργούν συμπληρωματικά στις τραπεζαρίες, όπου οι επισκέπτες θέλουν να αισθάνονται μια άνεση. Συχνά τα μπάνια και οι κρεβατοκάμαρες είναι διακοσμημένα με ψυχρά χρώματα, καθώς αυτά είναι μέρη στα οποία θέλετε να χαλαρώσετε. Οι φωτεινές κόκκινες κουρτίνες σε ένα παράθυρο ενδέχεται να επηρεάσουν τον ύπνο σας. Το κλειδί είναι η ισορροπία. Εάν οι τοίχοι και το δάπεδο σας έχουν ψυχρά χρώματα, δοκιμάστε θερμά χρώματα για κουρτίνες και αξεσουάρ για να ισορροπήσετε την εμφάνιση.

Εμπιστευθείτε τα Συναισθήματά Σας

Αν σας αρέσει ένα χρώμα, εξερευνήστε το. Σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν δοθεί προσοχή στην κλίμακα, την ένταση της απόχρωσης και τον τρόπο με τον οποίο αυτό συνδυάζεται με άλλα χρώματα. Τα αναλογικά χρώματα στον τροχό των χρωμάτων θεωρείται συχνά ότι έρχονται σε σύγκρουση, όπως στην περίπτωση ταυτόχρονης χρήσης κόκκινου και πορτοκαλί. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε ένα αναλογικό χρώμα για να δημιουργήσετε μια αντίθεση ή για να μειώσετε την ένταση των αποχρώσεων, αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Στο σχέδιο 60-30-10, ένα τέταρτο χρώμα μπορεί να προστεθεί, με διαχωρισμό του δευτερεύοντος χρώματος.

Εάν έχετε αμφιβολίες, πάρτε μερικά δείγματα χρωμάτων στο σπίτι. Δείτε πώς ταιριάζουν οι επιλογές σας με το χρώμα του τοίχου, με τις επενδύσεις των δαπέδων και τα έπιπλα. Σκεφτείτε την αίσθηση που θα δημιουργήσουν τα χρώματα και τα μοτίβα. Εάν έχετε χαλιά αντίκες στα δάπεδα, ίσως να προτιμήσετε να διατηρήσετε αυτά ως επίκεντρο. Χρησιμοποιήστε ένα από τα δευτερεύοντα χρώματα του χαλιού στα παράθυρα για να συμπληρώσετε και να βελτιώσετε την εμφάνιση του χώρου. Εάν τα δάπεδά σας είναι με ξύλο ψαροκόκαλο, μια κουρτίνα paisley με πλούσια χρώματα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά τόσο στο μοτίβο όσο και στη ζεστασιά του ξύλου.

Ο χώρος διαβίωσης πρέπει να αντικατοπτρίζει το γούστο και τον τρόπο ζωής σας. Παρόλο που υπάρχουν βασικοί κανόνες που βοηθούν στη δημιουργία ενός ομοιόμορφου χώρου, στην τελική, αυτός θα πρέπει να επικαλείται την αίσθηση της ομορφιάς σας. Εξερευνήστε τα γούστα σας και πειραματιστείτε. Εάν εργάζεστε πάνω σε μια βασική παλέτα, τα αξεσουάρ και τα καλύμματα παραθύρων μπορούν εύκολα να αλλάξουν για να αντικατοπτρίζουν τις εποχές, τη διάθεση και το γούστο σας.

Αφήστε μια απάντηση