Enter your keyword

Γιατί κάποιες κουρτίνες ξεθωριάζουν από το φως του ήλιου;

Γιατί κάποιες κουρτίνες ξεθωριάζουν από το φως του ήλιου;

Όλοι γνωρίζουμε τις επιζήμιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το φως του ήλιου στο δέρμα μας. Αλλά πώς και γιατί κάποιες κουρτίνες ξεθωριάζουν από το φως του ήλιου; Λοιπόν, εδώ στην Ελλάδα έχουμε μερικές από τις πιο επιβλαβείς συνθήκες φωτισμού στον κόσμο, με υψηλά επίπεδα UV (υπεριώδους) ακτινοβολίας. Η έκθεση σε αυτό το φως υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να οδηγήσει σε ξεθωριασμένες κουρτίνες και ταπετσαρίες με την πάροδο του χρόνου, με τις φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι ή το μετάξι να κινδυνεύουν ιδιαίτερα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπεριώδεις ακτίνες που υπάρχουν στο ηλιακό φως προκαλούν χημική αντίδραση στις ίνες των κουρτινών. Το φως διεισδύει βαθιά μέσα στις ίνες και προκαλεί την αντίδραση της υγρασίας μέσα στο ύφασμα με το οξυγόνο στον αέρα. Αυτή η αντίδραση δημιουργεί υπεροξείδιο του υδρογόνου το οποίο στη συνέχεια λεύκαινει τη βαφή που υπάρχει στο ύφασμα της κουρτίνας σας.

Έτσι, ουσιαστικά το φως του ήλιου δεν ξεθωριάζει το ύφασμά σας, αλλά με αυτό διαλύονται οι χημικές ουσίες στη βαφή στο εσωτερικό του υφάσματος. Αυτός είναι ο λόγος που οι τολμηρές χρωματιστές κουρτίνες είναι πιο επιρρεπείς στο ξεθώριασμα από τα πιο απαλά χρώματα, καθώς η βαφή σε σκούρες ή έντονες κουρτίνες είναι προφανώς πιο αισθητή στο μάτι.

Η διαδικασία του ξεθωριάσματος

Η διαδικασία του ξεθωριάσματος των κουρτινών ή των ταπετσαριών σας από το ηλιακό φως με αυτό τον τρόπο ονομάζεται φωτοαποικοδόμηση. Αυτή η φωτοαποικοδόμηση όχι μόνο καταστρέφει τους χημικούς δεσμούς της βαφής αλλά και, με τη σειρά της, το ίδιο το ύφασμα. Η παρατεταμένη έκθεση στο φως του ήλιου, με την πάροδο του χρόνου, θα κάνει τα υφάσματα εύθραυστα, το οποίο θα προκαλέσει την αποσύνθεσή τους μακροπρόθεσμα.

Πώς λοιπόν μπορούμε να σταματήσουμε να καταστρέφουμε τις κουρτίνες μας από την έκθεσή τους στο ηλιακό φως; Εξάλλου, ο πρωταρχικός λόγος που χρησιμοποιούμε κουρτίνες στο σπίτι μας είναι για να σταματήσουμε αυτές τις επιβλαβείς ακτίνες UV να εισέλθουν στο χώρο μας. Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των ξεθωριασμένων κουρτίνων, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Παρόλο που δεν μπορείτε να σταματήσετε τις κουρτίνες σας από το να ξεθωριάσουν με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να λάβετε προφυλάξεις που θα καθυστερήσουν τη διαδικασία της φωτοαποδόμησης. Παρακάτω είναι μερικές απλές μέθοδοι που μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία και να κρατήσουν τις κουρτίνες σας σε άψογη κατάσταση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επιστρώστε τα παράθυρά σας

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε το γεγονός ότι οι κουρτίνες πρέπει να τοποθετηθούν δίπλα στα παράθυρά. Αλλά αν είστε σοβαροί για την προστασία των κουρτινών και άλλων υφασμάτων από ταπετσαρίες από την έκθεση στον ήλιο τότε, πρέπει να σκεφτείτε την επίστρωση των παραθύρων σας.

Με την εφαρμογή μιας προστατευτικής επίστρωσης στα παράθυρά σας θα μπορούσατε να σταματήσετε το 99% των επιβλαβών ακτίνων UV να εισέρχονται στο δωμάτιό σας και, με τη σειρά τους, να καταστρέφουν τις κουρτίνες σας. Ανάλογα με τον τύπο φιλμ ή επίστρωσης που επιλέγετε, η επεξεργασία των παραθύρων σας με αυτό τον τρόπο μπορεί να είναι ένας οικονομικός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα ακριβά εσωτερικά υφάσματα σας θα είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εγκαταστήστε περσίδες

Αν οι κουρτίνες είναι απαραίτητες στον σχεδιασμό της διακόσμησης των εσωτερικών χώρων σας, αλλά ανησυχείτε για το πρόωρο ξεθώριασμά τους λόγω του ηλιακού φωτός, τότε μπορείτε να εξετάσετε την εγκατάσταση περσίδων.

Η τοποθέτηση των περσίδων καθώς και των κουρτινών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δημιουργήσετε την επιθυμητή εμφάνιση ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση στον ήλιο στις κουρτίνες και τα υφάσματα ταπετσαρίας σας.

Το να βάλετε τις κουρτίνες σας πάνω από τις περσίδες μπορεί επίσης να δώσει στα παράθυρά σας μια πιο “καλοντυμένη” εμφάνιση. Αυτή είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν μεταξένιες κουρτίνες χωρίς επένδυση ή απλές διαφανείς κουρτίνες όπου δεν μπορεί να προστεθεί επένδυση στο ύφασμα.

Επιλέξτε κουρτίνες με επένδυση

Ένας άλλος τρόπος για να προστατεύσετε τις κουρτίνες σας από το ξεθώριασμα είναι να επιλέγετε τις κουρτίνες με επένδυση ή να προσθέσετε μια επένδυση υψηλής ποιότητας στις υπάρχουσες κουρτίνες σας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επενδύσεις στην αγορά και μερικές μπορεί να είναι εξαιρετικά ελαφρές και συνεπώς δεν θα αλλάξουν τη συνολική αισθητική που προσπαθείτε να επιτύχετε από τις κουρτίνες ή τα υφάσματά σας. Οι επένδυσεις μπορούν συχνά να ενισχύσουν τις κουρτίνες σας, αν επιλεγούν καλά και μπορούν να δώσουν μια πιο πολυτελή αίσθηση στα καλύμματα των παραθύρων σας.

Είτε επιλέγετε μια επένδυση που συμπληρώνει είτε που αντιπαραβάλλει το ύφασμα της κουρτίνας σας, η τοποθέτηση μιας επένδυσης σίγουρα θα προστατέψει τις κουρτίνες σας που επηρεάζονται από την έκθεση στον ήλιο. Η επιλογή κουρτινών blackout είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση της κουρτίνας σας στον ήλιο ενώ μειώνετε την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στο δωμάτιο και επηρεάζει και τα άλλα εσωτερικά σας υφάσματα.

Ακολουθώντας ένα ή όλα αυτά τα απλά βήματα θα βεβαιωθείτε ότι οι κουρτίνες σας και τα άλλα εσωτερικά υφάσματα θα παραμείνουν όμορφα για πολλά ακόμα χρόνια. Οι περσίδες και οι κουρτίνες QuickFit όχι μόνο διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία από κουρτίνες, αλλά και προσφέρουν περσίδες υψηλής ποιότητας που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να προστατέψετε τα μαλακά σας υφάσματα από τη διαδικασία της φωτοαποδόμησης.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να μάθετε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να προστατεύσετε το σπίτι σας από τις επιζήμιες επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο. 

Αφήστε μια απάντηση