Enter your keyword

Τι είδους παράσιτα μπορούν να βλάψουν τις κουρτίνες;

Τι είδους παράσιτα μπορούν να βλάψουν τις κουρτίνες;

Φαίνεται να παρατηρήσατε ότι οι αγαπημένες σας κουρτίνες δεν είναι και στα καλύτερά τους. Έχετε αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο για να τις διατηρήσετε καθαρές και ακολουθήσατε κάθε συμβουλή και κόλπο που υπάρχει για να τις διατηρήσετε σε τέλεια κατάσταση. Και πάλι, με κάποιο τρόπο, υπάρχει ακόμα μια μικρή τρύπα ή κομμάτι όπου το υλικό της κουρτίνας έχει εξασθενήσει. Αν η βλάβη στις κουρτίνες σας προέρχεται από μόλυνση από παράσιτα, τότε ό,τι κι αν είναι αυτό που τρώει τις κουρτίνες σας δε θα σταματήσει χωρίς μάχη.

Αλλά τί είδους παράσιτα σπιτιού θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τις κουρτίνες και τα μαλακά έπιπλά σας για τροφή; Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το σταματήσετε αυτό; Παρακάτω είναι μια λίστα με μερικά από τα πιο κοινά παράσιτα που συναντώνται στα σπίτια και μπορούν να βλάψουν τις κουρτίνες σας, καθώς και κάποιοι απλοί τρόποι για να το αποτρέψετε αυτό.

Σκώρος Χαλιών

Παρά το όνομα, ο σκώρος χαλιών συνήθως ζει σε φωλιές πουλιών και μικρών τρωκτικών, αλλά μπορεί να βρεθεί και μέρα στο σπίτι σας μέσω φρέσκων λουλουδιών, φυτών, των πλυμένων ρούχων σας που είχατε αφήσει έξω για να στεγνώσουν ή θα μπορεί και να πετάξει μέσα στο σπίτι σας ψάχνοντας ένα ασφαλές μέρος να αφήσει τα αυγά του. Αν βρεθεί θηλυκό στο σπίτι σας, θα μπορούσε να είναι αυτός ο λόγος που οι κουρτίνες, τα ρούχα και τα μαλακά έπιπλά σας έχουν φαγωθεί. Ο θηλυκός σκώρος χαλιών θα αφήσει τα αυγά του σε σκοτεινές σχισμές και μόλις εκκολαφθούν αυτά τα αυγά, οι προνύμφες θα αρχίσουν να τρώνε φυσικές ίνες όπως μαλλί, βαμβάκι, γούνα ή μετάξι.

Τα συνθετικά υλικά ευτυχώς δεν βρίσκονται στο μενού τους, αλλά αν οι κουρτίνες σας είναι από μίξη φυσικού και συνθετικού υλικού, μπορεί να έχετε μπλεξίματα. Αν δείτε ενήλικο σκώρο χαλιών σε ηλιόλουστα σημεία, όπως τα περβάζια παραθύρων ή βρείτε τα άδεια αυγά των προνυμφών, υπάρχει πιθανότητα να έχετε εισβολή.

Κατσαρίδες

Η κατσαρίδα είναι ένα κοινό οικιακό παράσιτο και θα μπορούσε να είναι το αίτιο βλάβης των κουρτινών σας στο σπίτι. Οι κατσαρίδες μπορούν να τραφούν με σωματικά υγρά, λεκέδες τροφών και άμυλο πλυσίματος. Αν οποιοδήποτε από αυτά είναι παρόν στις κουρτίνες σας ή σε άλλα μαλακά έπιπλα θα φάνε και τις ίνες του υλικού. Μία μόλυνση από κατσαρίδες μπορεί να γίνει σοβαρό πρόβλημα γρήγορα αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. Γι’ αυτό αν δείτε κατσαρίδα, ζητήστε τη βοήθεια επαγγελματία το συντομότερο δυνατό.

Ψαλίδα

Όπως και η κατσαρίδα, η ψαλίδα τρώει λεκέδες τροφών και άμυλο. Η ψαλίδα προσελκύεται από δροσερές, σκοτεινές και νωπές περιοχές στο σπίτι σας όπως το μπάνιο, η κουζίνα και το υπόγειο. Είναι νυκτόβια κι έτσι θα τραφεί το βράδυ, κάτι που κάνει δύσκολο τον εντοπισμό τους. Η ψαλίδα έρχεται συνήθως στο σπίτι κατά λάθος μέσω βιβλίων ή χάρτινων κουτιών, αλλά βρίσκονται συχνά και σε καινούρια σπίτι όταν οι τοίχοι είναι ακόμα υγροί. Αν παρατηρήσατε βλάβη σε προϊόντα με βάση το χαρτί, όπως βιβλία, ταπετσαρία, καθώς και στα υφάσματα σας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η βλάβη στις κουρτίνες σας οφείλεται σε εισβολή ψαλίδων.

Σκώρος ρούχων

Όταν βλέπουμε κατεστραμμένες κουρτίνες ή υφάσματα στο σπίτι μας, το μυαλό μας πάει στον σκώρο. Ωστόσο, θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι δεν είναι ο ενήλικος σκώρος που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά οι προνύμφες. Τα μικρά, άσπρα σκουληκάκια του σκώρου θα φάνε πολλά υφάσματα, όπως μετάξι, μαλλί, γούνα, δέρμα καθώς και σκόνη και χάρτινα προϊόντα. Σε αντίθεση με άλλα είδη σκώρου, ο σκώρος ρούχων δεν προσελκύεται από το φως και συχνά θα το αποφύγει όσο γίνεται. Αν έχετε αληθινή γούνα στο σπίτι σας που έχει αρχίσει να χάνει υπερβολικό τρίχωμα, αν έχετε παρατηρήσει μικρές τρύπες ή σημάδια φθοράς στις κουρτίνες σας, ή έχετε δει ότι αχρησιμοποίητα σημεία στα χαλιά σας έχουν φθορές, πιθανότατα να αντιμετωπίζετε μία μόλυνση από σκώρο ρούχων.

Αφήστε μια απάντηση