Enter your keyword

Πως οι κουρτίνες επηρεάζουν έναν υγιή ύπνο: τα κριτήρια για την επιλογή κουρτινών για το υπνοδωμάτιο και το παιδικό δωμάτιο

Πως οι κουρτίνες επηρεάζουν έναν υγιή ύπνο: τα κριτήρια για την επιλογή κουρτινών για το υπνοδωμάτιο και το παιδικό δωμάτιο

Ένας υγιής ύπνος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, κυρίως από το περιβάλλον στο οποίο κοιμόμαστε. Είναι δύσκολο να κοιμηθούμε σε ένα υπνοδωμάτιο, στη διακόσμηση του οποίου επικρατούν έντονα χρώματα ή υπάρχουν διάφορες φωτεινές συσκευές (γιρλάντες, αισθητήρες). Όταν εισέρχεται στο δωμάτιο φως από διερχόμενα αυτοκίνητα ή τις ακτίνες του ήλιου το πρωί, είναι σχεδόν αδύνατον να διατηρήσουμε τον ύπνο μας.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το δωμάτιο πρέπει να είναι σκοτεινό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο υπερβολικός φωτισμός τη νύχτα μειώνει τη ζωή των κατοίκων της πόλης. Υπάρχει ένας ειδικός όρος για αυτή την έννοια, η “φωτορύπανση”.
Όταν κοιμόμαστε, το σώμα παράγει μέχρι και 70% των ημερήσιων αναγκών της μελατονίνης – μιας ορμόνης που καταπολεμά το άγχος, τα κρυολογήματα και την πρόωρη γήρανση. Αν κοιμάστε σε ένα φωτισμένο δωμάτιο, οι προστατευτικές λειτουργίες του σώματος μειώνονται σημαντικά, η ευερεθιστότητα και η κούραση αυξάνονται. Ένας τέτοιος ύπνος δεν μπορεί να καλείται υγιής.
Χρωματικές επιλογές για το δωμάτιο
Το καλύτερο είναι να κρατήσει κανείς τη διακόσμηση του υπνοδωματίου σε έναν ήρεμο χρωματικό τόνο. Θετικά επηρεάζουν την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου οι ουδέτερες αποχρώσεις. Για παράδειγμα, μπλε και γκρι.
Τα πράσινα και κίτρινα χρώματα ρυθμίζουν τις διεργασίες διέγερσης και αναστολής του νευρικού συστήματος. Θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε γρήγορα το βράδυ και να ξυπνήσετε ξεκούραστοι.
Όταν διακοσμείτε το υπνοδωμάτιο με πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία (κουβέρτες, κουρτίνες, μαξιλάρια) θα πρέπει να αποφεύγετε τα έντονα και φανταχτερά χρώματα. Είναι απαραίτητο να αποκλείσετε όλες τις έντονες αποχρώσεις, όπως το κόκκινο, το μωβ και το πορτοκαλί.
Κουρτίνες για το παιδικό δωμάτιο

Ένας υγιής ύπνος είναι πολύ σημαντικός για ένα παιδί, διότι σε αντίθεση με έναν ενήλικα, η ψυχική σύνθεση του μωρού βρίσκεται στο στάδιο του σχηματισμού. Χρειάζεται ένα μακρύ και υγιή ύπνο. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν θα διαταράξει την ηρεμία του ύπνου του.
Είναι απαραίτητο να δώσουμε προσοχή όχι μόνο στο χρώμα των κουρτινών, αλλά και στο ύφασμα από το οποίο κατασκευάζονται. Κατά τη διακόσμηση ενός παιδικού δωματίου, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση βαριών υφασμάτων που μαζεύουν πολύ σκόνη. Μια καλή επιλογή είναι οι ρολοκουρτίνες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε συνηθισμένες κουρτίνες, επιλέγοντας ελαφριά υφάσματα με μεγάλα σχέδια που θα αρέσουν στο παιδί σας. Τα παιδιά αγαπούν τα ενδιαφέροντα σχέδια και μοτίβα που προκαλούν θετικές σκέψεις.
Για να επιλέξετε κουρτίνες για το παιδικό δωμάτιο, θα πρέπει να εστιάσετε σε μερικά βασικά κριτήρια:
  • ευκολία καθαρισμού,
  • ανθεκτικότητα των υφασμάτων στο συχνό πλύσιμο,
  • υποαλλεργικότητα (κουρτίνες πλήρους συσκότισης ή ημι-διαφανείς κουρτίνες κατασκευασμένες από συνθετικά υλικά),
  • πυρασφάλεια.
Μη ξεχνάτε πως ο υγιής ύπνος (κυρίως των μικρών παιδιών) θα διατηρείται με τη βοήθεια ανοιχτόχρωμων αποχρώσεων.
Επίσης, φροντίστε να είναι καλά στερεωμένες οι μαρκίζες, γιατί τα μικρά παιδιά μπορούν μερικές φορές να τραβήξουν τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Είναι σημαντικό σε αυτή την περίπτωση να μη πέσει η κατασκευή πάνω στο παιδί. Αποφύγετε τις αιχμηρές υποδοχές και τα μικρά εξαρτήματα. Για παράδειγμα, οι χάντρες δεν επιτρέπονται στη διακόσμηση των δωματίων παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών.
Κουρτίνες για το υπνοδωμάτιο
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι κουρτίνες αποτελούν ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά ενός υγιούς ύπνου. Συνεπώς, για την κρεβατοκάμαρα των γονέων, οι κουρτίνες θα πρέπει να επιλεγούν εξίσου προσεκτικά.
Πριν να κάνετε την επιλογή, θα πρέπει να εξετάσετε τα χαρακτηριστικά του δωματίου. Για παράδειγμα, αν η κρεβατοκάμαρα έχει μια έξοδο σε μπαλκόνι, τότε το φως του ήλιου πιθανώς να μην εισέρχεται τόσο έντονα στο δωμάτιο – είναι αρκετό να κρεμάσετε ελαφριές κουρτίνες. Εάν το δωμάτιο βρίσκεται στην ηλιόλουστη πλευρά και δεν υπάρχουν εμπόδια για το ηλιακό φως, τότε δεν είναι δυνατόν να αποφύγετε την τοποθέτηση πυκνών κουρτινών. Με τη βοήθεια των κουρτινών θα μπορέσετε να προστατέψετε πλήρως το δωμάτιο από την έκθεση στον ήλιο.
Οι ρολοκουρτίνες σε συνδυασμό με κουρτίνες θα σας βοηθήσουν να προστατευτείτε αξιόπιστα από τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών στα παράθυρα ενός διαμερίσματος πρώτου ορόφου.
Για να δημιουργήσετε την απαραίτητη ατμόσφαιρα στο δωμάτιο, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο χρώμα του υφάσματος της διακόσμησης. Οι παστέλ αποχρώσεις θα σας βοηθήσουν να κάνετε έναν υγιή ύπνο, ενώ ταυτόχρονα θα διακοσμήσουν το υπνοδωμάτιο σας. Πολύ όμορφα δείχνουν το χρώμα της πούδρας, το ροζ, καθώς και οι μπεζ αποχρώσεις. Τα φυσικά χρώματα προσαρμόζονται αρμονικά στο χώρο. Για παράδειγμα, το χρώμα του σμαραγδιού, το χρώμα του κύματος της θάλασσας και το γαλάζιο. Έξυπνος είναι επίσης ο συνδυασμός διαφορετικών απαλών τόνων, αλλά είναι σημαντικό να μην κάνετε λάθος με την επιλογή των αποχρώσεων.
Οι σωστά επιλεγμένες κουρτίνες παρέχουν υγιή ύπνο και καλή διάθεση όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αξιοποιήστε τις παραπάνω συμβουλές και επιλέξτε το σωστό ύφασμα στο κατάστημά μας. Θα σας βοηθήσουμε να διακοσμήσετε το χώρο σας χωρίς να βλάψετε την υγεία σας.

Αφήστε μια απάντηση